Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Objavljen javni poziv za zapošljavanje bh. radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj

Preporučeno

– Radi se o zapošljavanju 250 njegovatelja/ica iz BiH koji će morati da ispunjavaju određene uvjete. Brutoplaća za ove radnike bi trebala biti oko 1.900 eura, a netoplaća od 1.500 do 1.600 eura. Na poziv se mogu prijaviti oni koji imaju završenu srednju medicinsku školu (tehničar općeg ili pedijatrijskog smjera) i znaju njemački jezik – potvrdio je za Fenu Asim Ibrahimagić, pomoćnik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Upravo se čita:  Planirate vikend provesti na moru: Ovo su manje poznati granični prijelazi gdje su zadržavanja minimalna

negovateljiceSvi zainteresirani na osnovu javnog poziva moraju dostaviti određenu dokumentaciju kojom potvrđuju svoje znanje.

Jedan od osnovnih uvjeta je poznavanje njemačkog jezika, a Savezna agencija za rad i zapošljavanje Njemačke će putem svojih službi u BiH izvršavati provjeru znanja njemačkog jezika da bi sklopili ugovor sa njima.

Javni poziv je objavljen u skladu s Dogovorom o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj na određeno vrijeme, a koji je početkom aprila potpisan u Bonu.

Upravo se čita:  BH. meteorolozi objavili vijest koja će obradovati mnoge: Polako, ali sigurno, dolaze nam nešto ugodniji i podnošljiviji ljetni dani

Putem ovog programa otvorena je mogućnost angažmana oko 500 medicinskih tehničara iz BiH u Njemačku do kraja 2014.

Njegovatelji iz BiH moći će u Njemačkoj neprekidno raditi do dvije godine, s tim da postoji mogućnost da ponovo rade kod njemačkih poslodavaca.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ističu da se radi o legalnom načinu zapošljavanja naših građana u inostranstvu na određeno vrijeme te da će oni imati sva radna prava kao i zaposleni državljani Njemačke.

Upravo se čita:  U Hitnu pomoć KS se javilo čak 1.400 osoba: Ovo su preporuke ljekara

Javni poziv je objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a dostupan je i kod entitetskih zavoda za zapošljavanje, te Brčko Distrikta, kao i na lokalnim biroima za zapošljavanje.

Prijavu na javni poziv s traženim dokumentima potrebno je dostaviti zaključno s 30. aprilom.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas