Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Objavljene fotografije: Ovo je arsenal oružja s kojim su teroristi ušli na Kosovo

“Ovo vojno oružje i oprema, zarobljeni u antiterorističkoj operaciji kosovske policije nakon napada u nedjelju, ne ostavljaju mjesta sumnji: počinitelji zločina nisu djelovali sami već uz podršku države”, poručuje Kurti

Preporučeno

Kosovski premijer Albin Kurti izražava zabrinutost zbog terorističkog nasilja na području Kosova i optužuje Srbiju za podršku toj grupi.

Kurti je nedavno nekoliko fotografija oružja koje je pronađeno u posjedu terorističke grupe, a koje je zaplijenila kosovska policija.

“Ovo vojno oružje i oprema, zarobljeni u antiterorističkoj operaciji kosovske policije nakon napada u nedjelju, ne ostavljaju mjesta sumnji: počinitelji zločina nisu djelovali sami već uz podršku države”, poručuje Kurti i dodaje:

“Srbija mora biti u potpunosti odgovorna za pomaganje terorističkog nasilja na teritoriju Republike Kosovo.”

Nedavni teroristički napad rezultirao smrću jednog kosovskog policajca, koji je pokopan s činom heroja Kosova.

To je jasan podsjetnik na stvarne posljedice terorizma i potrebu da se takvi incidenti ozbiljno shvate i suzbiju, poručuju kosovske vlasti.

Upravo se čita:  Zbog snijega koji je padao tokom noći otežan saobraćaj na putevima u BiH

Arsenal na kome bi pozavidjela i vojska

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja zatražio je od Srbije da preda Kosovu osobe koje su napale kosovsku policiju, kako bi “odgovarala pravosudnim organima za terorističke akte”.

Svećlja je danas pred medijima izjavio da je u nedjeljnoj akciji “povrijeđeno najmanje šest terorista koji se nalaze na liječenju u novopazarskoj bolnici”.

Upravo se čita:  Četvorica radnika iz BiH uhvaćena u teškoj krađi: Napravili štetu od nekoliko stotina hiljada eura

“Ovom akcijom nije povređen nijedan civil, a prema dosadašnjim informacijama, šest ranjenih terorista nalazi se na liječenju u novopazarskoj bolnici. Tražimo od Srbije da ih odmah preda kosovskim vlastima da odgovaraju za svoje terorističke akte. Također, tražimo od Srbije da preda svakog člana ove grupe koji je uspio da pobjegne u Srbiju”, rekao je kosovski ministar.

Upravo se čita:  Obračun s Danom državnosti BiH na režimski način: “Odgovor će biti žestok”

Prema njegovim riječima, plan Srbije je bio da eskalira situaciju, ali je “propao”.

“Njihov plan za eskalaciju situacije je propao. Najmanje trojica su ubijena, svi u uniformama i sa vojnom opremom, a dvojica su uhapšena, kao i četiri osobe koje su bila u sporednoj ulozi u ovoj aktivnosti”, naveo je Svećlja.

Kosovska policija objavila je video zaplijenjenog oružja.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo