Petak, 1 prosinca, 2023

Objavljeni dosad neviđeni snimci rušenja Starog mosta u Mostaru

Preporučeno

Povodom novog snimka rušenja Starog mosta, direktor Centra za mir i multietničku saradnju, Safet Oručević, kazao je da spomenuti film, koji je slučajno otkriven, samo potvrđuje sve ono sto je presudio Haški tribunal dijelu presude šestorci, a koji se odnosi na rušenje Starog.

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i TV Historija koja radi u okviru Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara odnedavno su u posjedu autentičnog filmskog materijala koji sadrži ekskluzivne i u proteklih 30 godina, sve do danas, u javnosti neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru u dane 8. i 9. novembra 1993. godine.

Upravo se čita:  Konaković, Nikšić i Forto u Banjoj Luci, pod prozorom im pjevaju "Ovo je Srbija"

Kako se navodi u saopćenju Jedinstvene organizacije boraca Mostar i Centra za mir, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera zabilježila je više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO-a sa lokaliteta Stotina.

“Iako je Haški sud u konačnoj presudi ‘šestorki’ političkih i vojnih dužnosnika paradržave ‘Herceg Bosna’ 29. novembra 2017.godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO, filmski material koji posjedujemo onemogućava sve špekulacije onih koji negiraju presude i formiraju ‘vlastite istine’”, stoji u saopćenju.

Povodom novog snimka rušenja Starog mosta, direktor Centra za mir i multietničku saradnju, Safet Oručević, kazao je da spomenuti film, koji je slučajno otkriven, samo potvrđuje sve ono sto je presudio Haški tribunal dijelu presude šestorci, a koji se odnosi na rušenje Starog.

Upravo se čita:  Ministar finansija BiH o budžetu za 2024. godinu: Većini korisnika se neće svidjeti

“Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili. Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojih zemalja koji su učetvovali u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom Račanom došla u Mostar i podržala ovaj projekat, Stari most – spomenik mira”, izjavio je Oručević te još dodao: “Ove snimke neka dobro gledaju oni koji olako spominju rat i sukobe, neka im bude opomena kroz sta su prošli građani našeg grada i Bosne i Hercegovine. I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio.”

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo