Utorak, 18 lipnja, 2024

Objavljeni podaci: U BiH za 20 dana propalo čak 106 firmi

Preporučeno

Među firmama kod kojih je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije su „Carmen-line“ i „Grabež mont” iz Laktaša, “Teliskop-Ćustić” iz Sanskog Mosta, „Poljoprom“ iz Bihaća, „DAK World“ te „Triassicresourcesd“ iz Sarajeva te „Infomark“ iz Mostara.

U BiH je za malo više od 20 dana vrata zatvorilo još 106 preduzeća. Prema najnovijim podacima iz sudskih registara za period od 20. septembra do 11. oktobra likvidacioni ili stečajni postupak otvoren je kod 37 preduzeća, taj postupak završen kod 67 subjekata, a u dva slučaja je obustavljena likvidacija.

Među firmama kod kojih je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije su „Carmen-line“ i „Grabež mont” iz Laktaša, “Teliskop-Ćustić” iz Sanskog Mosta, „Poljoprom“ iz Bihaća, „DAK World“ te „Triassicresourcesd“ iz Sarajeva te „Infomark“ iz Mostara.

Na spisku firmi kod kojih je okončan stečajni ili likvidacioni postupak nalaze se „Medica centar“, „Novodom“ i „Brodograditelj“ iz Sarajeva, „Leko essence“ iz Širokog Brijega, “BH vegas commerce” iz Zenice, „Rudnici boksita“ i „Doktor Lolić“ iz Banjaluke te tekstilni kombinat „Bilećanka” iz Bileće, piše Capital.

Upravo se čita:  Wizz Air povećava broj letova iz Tuzle: Evo za koju destinaciju će biti više letova

Lolić se penzionisao

Kako je Capital ranije pisao poznati banjalučki pedijatar doktor Branislav Lolić se penzionisao i odlučio da zatvori praksu.

On je nedavno pred Okružnim privrednim sudom u ovom gradu pokrenuo dobrovoljni likvidacioni postupak koji je veoma brzo okončan, a u svom prijedlogu je naveo da nema interesa za dalju poslovnu aktivnost.

„Sud je u svom rješenju utvrdio da je prijedlog osnovan i da je predlagač dostavio potpunu i kompletnu dokumentaciju u skladu sa zakonom iz koje proizilazi da nema obaveza prema povjeriocima uključujuči i obaveze prema radnicima i drugim pravnim i fizičkim licima“, navodi se u rješenju suda.

Lolić je za Capital kratko potvrdio informaciju i rekao da je ispunio uslove za penziju, te da je to osnovni razlog zatvaranja ambulante.

Upravo se čita:  Ovoj firmi u BiH ne fali radnika: Zatrpana prijavama za posao

Propast prve modne kuće u BiH

Okružni privredni sud u Banjaluci ranije je pokrenuo predstečajni postupak za firmu „Carmen Line“ iz Laktaša.

Zahtjev za pokretanje stačaja podnijeli su zakonski zastupnici preduzeća, koji su naveli da u posljednjih nekoliko godina posluju sa gubitkom, zbog čega su donijeli odluku o prestanku rada.

Naveli su da ne posjeduju pokretnu ni nepokretnu imovinu te da nemaju zaposlenih radnika. Ostale su neplaćene obaveze prema nekim preduzećima, ali ne i prema zaposlenima.

„Sud je na osnovu uvida u priloženu dokumentaciju utvrdio da je predlagač učinio vjerovatnim platežnu nesposobnost dužnika čime su ispumnjeni uslovi za pokretanje prethodnog postupka za otvaranje stečaja“, stoji u obrazloženju.

Upravo se čita:  Od 15. juna: Izraelska aviokompanija uspostavlja sezonski let na liniji Tel Aviv – Sarajevo

Za privremenog stečajnog upravnika imenovana je Andreja Trišić od čijeg će izvještaja zavisiti dalji tok postupka.

Inače, propast ove modne kuće krenula je sa smrću njenog osnivača Zorislava Stojića. Posao je preuzela supruga Plamenka sa ostalim članovima porodice, ali je očigledno da je taj gubitak bio početak kraja.

Do 2020. godine preduzeće je poslovalo pozitivno, imalo prihode veće od milion maraka i oko 50 zaposlenih. Međutim, te 2020. prihodi su se prepolovili pa je prijavljen gubitak od skoro 260.000 maraka. Negativno poslovanje se nastavilo i u 2021. godini kada je sa 20 radnika napravljen minus od 167.299 maraka.

Do kraja te godine sve radnje i butici su bili zatvoreni, a bilo ih je 13 u cijeloj BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas