Srijeda, 22 svibnja, 2024

Objavljeno detaljno uputstvo: Evo šta građani BiH mogu unijeti u Hrvatsku

Preporučeno

Iako se najnovijim memorandumom za građane koji putuju u ili iz BIH ništa nije promijenilo vrijedi napomenuti što se (ne) smije nositi preko granice kako bi se izbjegle neugodnosti te u konačnici novčane kazne i prekršajne i kaznene prijave.

Nakon što su čelni ljudi Carinske uprave Hrvatske i Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) BiH potpisali memorandum, kojim je predviđena razmjena podataka, kako bi se spriječile zloupotrebe prigodom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama, opet se iznova nametnulo pitanje što se može legalno prenijeti preko granice bez plaćanja carine.

Građani Hrvatske i BIH, posebno oni iz pograničnih područja zabrinuli su se da više neće moći na granici tražiti povrat PDV-a, odnosno hoće li carina jedne države javiti carini druge zemlje da je naplaćen povrat PDV-a što bi otvorilo mogućnost dodatnog naplaćivanja pristojbi za istu robu.

Upravo se čita:  Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

– Vi kao fizička osoba imate pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici. Sravnavati će se izvozi i uvozi roba, prije svega se misli na pošiljke u kamionima i šleperima, ono što u jednoj zemlji bude registrirano da je izašlo, mora u drugoj zemlji biti registrirano da je ušlo – pojasnio je glasnogovornik UNO BIH Ratko Kovačević za Pogled.ba.

Iako se najnovijim memorandumom za građane koji putuju u ili iz BIH ništa nije promijenilo vrijedi napomenuti što se (ne) smije nositi preko granice kako bi se izbjegle neugodnosti te u konačnici novčane kazne i prekršajne i kaznene prijave. Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje 2.200,00 kuna po putniku u cestovno prijevozu odnosno 1.100,00 kuna za putnike mlađe od 15 godina. Osim toga putnici bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine u RH mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

Upravo se čita:  Na šta se to spremaju? Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojsku

Jedan litra alkohola s udjelom alkohola većim od 22%, dvije litre alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% i manje. Vina se mogu unijeti četiri litra, 16 litara piva uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina. Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo. Međutim, ukoliko žele platiti carinu osoba starija od 17 godina za svoje osobne potrebe u RH može unijeti, 800 komada cigareta, 400 komada cigarilosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva.

Upravo se čita:  Ubio punicu, pokušao i ženu, pa presudio sebi; Komšija: Čuo sam da je zapomagala punica

Carinski službenici vrše službene kontrole proizvoda životinjskog podrijetla koji čine dio osobne prtljage putnika iz trećih zemalja. Tako uopće nije dopušteno unijeti u RH iz trećih zemlja meso i mlijeka te proizvoda od mesa i mlijeka. Dopušteno je unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog podrijetla kao što su med i jaja ali i do dva kilograma puževa ili žabljih krakova. Dopušteno je unijeti dvadeset kilograma po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji.

Za osobnu upotrebu je dopušteno unijeti u RH, kruha, kolača, tosta, keksa i vafla, čokolada i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50 % prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata juhe i poboljšivača okusa.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas