Utorak, 25 lipnja, 2024

Objavljeno pismo koje je Igor Stojanović poslao Nikšiću, Čoviću i Ogreševiću: “Preispitajte prijedloge za članove Vlade FBiH”

Preporučeno

Pismo koje je poslao čelnicima tri stranke, SDP, HDZ, i NES, objavljujemo u cijelosti

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović danas neće potpisati saglasnost za imenovanje Vlade FBiH koje mu je jutros dostavila predsjednica ovog entiteta Lidija Bradara.

Tim se povodom oglasio na društvenim mrežama, te poručio:

“Ne želim da nova Vlada FBiH za koju trebam dati saglasnost započne svoj rad opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima. Takođe želim da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti. Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH.”

Upravo se čita:  Erdoganova poruka Izetbegoviću: Turska će se odlučno suprotstaviti bilo kakvom pokušaju separatizma

Pismo koje je poslao čelnicima ovih stranaka objavljujemo u cijelosti:

“Uvažena gospodo,

obraćam vam se ovim putem sa zahtjevom da još jednom preispitate Vaše prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete.

Upravo se čita:  Počelo gašenje računa firmama sa američke “crne liste”

Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije.

Zatim, da se obratite Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Dodik: "Bosanski može samo biti lonac, a možda i kafa, država ne"

Također, ne manje bitno očekujem da nam dostavite i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu.

Očekujem da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju.”

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas