Srijeda, 28 veljače, 2024

O’Brien riješio dileme: Imovina pripada državi, a “nezavisna RS unutar BiH” je izmišljeni “izvorni Dejton”… Dragan Čović je protiv pomirenja

Autor:Redakcija

Preporučeno

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove Jamesom O'Brienom danas je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održao predavanje. Oštro je kritikovao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

U svom opširnom govoru, američki zvaničnik se posebno osvrnuo na političko djelovanje Dragana Čovića, predsjenika HDZ-a BiH, ali i pitanje državne imovine zbog koje lider SNSD-a Milorad Dodik prijeti čak i secesijom.

O’Brien se tokom svog izlaganja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu dotakao državne imovine kazavši:

“Ustav potvrđuje da je BiH jedna zemlja, bez prava na otcjepljenje ili podjelu. Član I, stav 1 – ustvari, tamo gdje otprilike sve i počinje – glasi: Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”… nastavlja svoje pravno postojanje … sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom…

‘Unutrašnja struktura’ pojavljuje se u stavu 3 i spominje ‘dva entiteta’, Federaciju i Republiku Srpsku, unutar BiH. BiH nije bila, niti je unija ili konfederacija dvije države. Entiteti su potčinjeni državi BiH, i da budem kristalno jasan, Republika Srpska nije država i nema atribute državnosti”, poručio je Blinkenov pomoćnik.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

O’Brien je zatim nastavio da BiH, s obzirom da nastavlja pravno postojanje države koja joj je prethodila, BiH je zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

“Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi”, bio jasan.

Ustav također jasno navodi da se u BiH mora osigurati neometano kretanje ljudi, dobara, usluga i kapitala.

Upravo se čita:  Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu izvršenja kazne

“Član 1, stav 4, glasi: Nijedan entitet neće uspostaviti nikakvu kontrolu na granici između entiteta”, rekao je O’Brien.

“Neki sada govore o nezavisnosti RS ili o ‘nezavisnosti RS unutar BiH’, te zamišljaju kontrole na međuentitetskoj liniji razgraničenja. To je izmišljeni ‘izvorni Dayton’ koji obećava povratak na blokade na putevima, uznemiravanje i barikade koje smo gledali u ratu, umjesto riječi sadržanih u stvarnom Daytonu, koje su te prepreke uklonile. To je apsurdan i loš zakon, ali opasan u realnosti.”

O Draganu Čoviću

U svom opširnom govoru, američki zvaničnik se posebno osvrnuo na političko djelovanje Dragana Čovića.

“U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ-a Dragana Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa” rekao je O’Brien.

Upravo se čita:  Mogli bi vam zatrebati kišobrani: Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

Dodao je da na zidu njegove kancelarije visi fotografija obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

“Kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene, ali Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promoviše pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje”, rekao je O’Brien.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas