Srijeda, 21 veljače, 2024

Očekuju se glad i nemiri: Svijet ima zaliha žita za samo još 10 sedmica

Autor:Agencije

Preporučeno

Zapadni dužnosnici također strahuju da ruski predsjednik namjerno pokušava devastirati globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset sedmica, što je posljedica ruske agresije na Ukrajinu koja je poremetila snabdijevanje iz glavne ‘žitnice Evrope’. UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice pale na najniži nivo od 2008. godine jer su zalihe ‘pogođene pojavom koja se događa jednom u generaciji’.

Službene procjene navode da su svjetske zalihe pšenice na 33 posto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 posto, prema podacima kompanije Gro Intelligence koja se bavi analizom poljoprivrednih podataka, piše Telegraph.

Upravo se čita:  Nakon usvajanja dugoočekivane reforme: Ko će sve imati dvojno državljanstvo BiH i Njemačke

Rusija i Ukrajina čine otprilike četvrtinu svjetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao svojevrsno oružje. Rusija ove godine planira snažnu žetvu pšenice, učvršćujući Putinovu kontrolu nad osnovnim žitaricama, jer loše vrijeme kvari njihovu proizvodnju u Evropi i SAD.

Izvršna direktorica Gro Intelligencea Sara Menker upozorila je da su globalne zalihe hrane pogođene brojnim ‘izvanrednim’ izazovima, uključujući nestašicu gnojiva, klimatske poremećaje i rekordno niske zalihe ulja i žitarica.

Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordiniranih globalnih akcija, izloženi smo riziku od iznimne količine ljudske patnje i ekonomske štete. Ovo nije ciklično, ovo je seizmičko. To je pojava koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično preoblikovati geopolitičku eru – poručila je Vijeću sigurnosti UN-a.

Upravo se čita:  Ruske snage odnijele značajnu pobjedu: Pala je Avdivijka

Agresija je poremetila poljoprivrednu proizvodnju i dovela do rekordno visokih cijena hrane u svijetu, izazivajući strah od nemira u zemljama u razvoju. Krizu pšenice pogoršala je Indija, drugi najveći proizvođač u svijetu, zabranom izvoza žitarica i većim troškovima za poljoprivrednike – od gnojiva i stočne hrane do goriva.

Zapadni dužnosnici također strahuju da ruski predsjednik namjerno pokušava devastirati globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Ranije ove sedmice, guverner centralne britanske banke Bank of England, Andrew Bailey, upozorio je na ‘apokaliptično’ povećanje cijena hrane dok se Ukrajina bori s izvozom proizvoda.

Upravo se čita:  Novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin u Austriji: Ljudi umirali u strašnim mukama

Ukrajina ima hrane u zalihama, ali je trenutno ne može izvoziti. To nije briga samo naše zemlje, to je briga svijeta u razvoju – kazao je.

U međuvremenu, Kremlj je pooštrio kontrolu nad zalihama pšenice.

Carlos Mera, voditelj istraživanja poljoprivrednih proizvoda u Rabobanku, rekao je da su je blagi vremensku uvjeti u Rusiji, koja čini oko petinu svjetskog izvoza pšenice, doveli do toga da ove godine proizvede 84,9 miliona tona zrna.

Uvjeti za zapadne uzgajivače bili su pak loši zbog suše.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…”

Ne stišavaju se reakcije nakon objave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da je tokom boravka u Tatarstanu...

Još vijesti za vas