Srijeda, 17 travnja, 2024

Od bolesti srca umire svaki drugi stanovnik FBiH

Preporučeno

Posljednja analiza Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o zdravstvenom stanju stanovnika pokazala je da od bolesti srca i krvnih sudova umire svaki drugi stanovnik ovog entiteta!

srce-pregled

Opasno pušenje

Kardiomiopatija ili bolesti srčanog mišića, srčani zastoji te akutni infarkt miokarda druge su po redu “ubice” stanovništva u FBiH, potvrdila je dr. Diana Zelenika, jedan od najboljih kardiologa u BiH, inače zastupnica HDZ-a 1990 u Skupštini HNK.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Objavljen Javni poziv za projekte općina i gradova, u Budžetu osigurano 50 miliona KM

– Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa smrtnosti od ovih bolesti u BiH je čak 66 posto, dok je u svijetu 50 posto. Glavni krivac je stres, a zatim slijede gojaznost, pušenje… – ističe dr. Zelenika.

Sve je to, napominje, utjecalo da je u našoj državi u posljednjih nekoliko godina drastično pomjerena dobna granica oboljelih.

– Kad sam za vrijeme jedne dežure primila dječaka od 17 godina i vidjela da je imao infarkt, doživjela sam šok, jer dječak nije imao nikakvih rizoko-faktora. Stoga nam nije neuobičajeno da imamo bolesnike od 30 i 40 godina, koji su imali infarkt – kaže Zelenika.

Upravo se čita:  FUP "češljao" i hapsio u bh. gradu: Uhapšene dvije osobe zbog prevare "teške" više od 200.000 KM

Što se tiče kadra i opremljenosti naših kliničkih centara, Zelenika napominje da je u tome daleko najbolja Tuzla.

Alarm je bol iza prsne kosti

– Svaki bolesnik koji pri stresu ili fizičkom naporu osjeti bol iza prsne kosti, koji se širi pod plećku, odnosno prema vratu i donjoj vilici, lijevom ramenu i lijevoj ruci do četvrtog i petog prsta hitno se mora javiti ljekaru na pretrage, jer to je najteži simptom srčanih bolesti – savjetuje Zelenika.
(Avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Edhem Bičakčić: Elektroprivreda BiH se neodgovorno ponašala, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta

U pokušaju da koliko-toliko stabilizuje lošu finansijsku situaciju u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, menadžment ove javne kompanije odlučio je...

Još vijesti za vas