Srijeda, 21 veljače, 2024

Od danas: Ako radnik ima 22 radna dana mjesečno, evo koliko iznosi topli obrok

Autor:Buka.com

Preporučeno

Naknada za topli obrok, radnicima kojima se isplaćuje u novcu, za svaki radni dan, od danas iznosiće 10,04 KM u netu, odnosno 16,46 KM u brutu. Ovo je najmanji iznos naknade toplog obroka.

Kolektivnim ugovorom, Sindikat i poslodavac mogu utvrditi i veći iznos naknade za topli obrok.

S tim u vezi, ukoliko radnik u toku mjeseca ima 22 radna dana, topli obrok mu iznosi 220,88 KM u netu (22 * 10,04 KM), ako kod poslodavca nije organizovana ishrana – pripremanje toplog obroka ili isporuka toplog obroka putem lica registrovanog za usluge keteringa. A ukoliko je ishrana organizovana putem keteringa ili se topli obrok priprema u vlastitim restoranima kod poslodavca, vrijednost toplog obroka mora biti u neto iznosu od 9,56 KM.

Upravo se čita:  SIPA uhapsila nasilnika koji je bivšu suprugu pokušao ubiti sjekirom. Poznat mu je identitet

Zakonska obaveza svih poslodavaca u realnom sektoru u Republici Srpskoj je da isplaćuju naknadu troškova toplog obroka, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana.

Podsjećamo da je visina naknade za topli obrok utvrđena Odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku (,,Službeni glasnik Republike Srpske,, broj: 53/16, 12/22 i 39/22) i iznosi 0,85 % prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan, a u slučaju obavljanja prekovremenog rada, dužeg od tri časa dnevno, radnik ima pravo na još jedan dodatni topli obrok.

Upravo se čita:  Zbog oštećenja ploče ratnom zločincu Ratku Mladiću dvojica Sarajlija moraju platiti 6.000 KM

Prema obavještenju Republičkog zavoda za statistiku od 22.1.2024. godine, prosječna bruto plata za 2023. godinu je iznosila 1937 KM.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

Vlasnici stambene zgrade u sarajevskoj ulici Hadžiabdića 15 prijavili su krađu za sada nepoznate muške osobe koja je iz...

Još vijesti za vas