Srijeda, 24 travnja, 2024

Od danas nova pravila važe za vozače u BiH

Preporučeno

U skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima vozači motornih vozila u Bosni i Hercegovini od 1. aprila više nisu obavezni posjedovati zimsku opremu.

Nakon što je zima zvanično već prošla a temperature se iz sedmice u sedmicu povećavaju kako se bližimo ljetu važno je osigurati vozilo kako bi bilo spremno za nadolazeće vožnje u drugačijim uslovima od zimskih.

U nastavku donosimo savjeti koji će sigurni smo biti od pomoći za pripremu i pregled vozila nakon zimske sezone.

Ono što većina prvo radi jeste zamjena i provjera pneumatika, skidamo zimske jer nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu.

Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od 7 stepeni čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva, piše BIHAMK. Pored toga pregledajte pneumatike, provjerite pritisak u i, ako je potrebno, povećajte ih na vrijednosti prema preporukama proizvođača. Također, provjerite stanje gazećeg sloja i dubinu šare. Ukoliko su pneumatici istrošeni ili oštećeni, razmislite o zamjeni.

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Pregled kočnica

Provjerite kočnice kako biste bili sigurni da pravilno rade. Osluškujte bilo kakve neobične zvukove prilikom kočenja i osigurajte da kočione pločice nisu istrošene.

Provjera tečnosti

Pregledajte nivo tečnosti u vozilu, uključujući ulje motora, tečnost za hlađenje, tečnost za pranje stakala i kočionu tečnost. Dopunite ili zamijenite tečnosti prema potrebi.

Promjena ulja i filtera

Upravo se čita:  Na planinama “debeo” minus, očekuje se i snijeg

Ukoliko to već niste učinili tokom zime, sada je pravo vrijeme za promjenu ulja i filtera.

Čisto ulje pomaže u održavanju performansi motora i produžava životni vijek vašeg vozila.

Provjera svjetala

Provjerite sve svjetlosne izvore na vozilu, uključujući farove, stop svjetla, pokazivače smjera i poziciona svjetla. Zamijenite svjećice koje su pregorile i osigurajte da su sve svjetlosne funkcije ispravne.

Pregled vjetrobranskog stakla

Pregledajte vjetrobransko staklo da li ima pukotina ili oštećenja. Ukoliko primijetite bilo kakve pukotine ili oštećenja, potražite stručnu pomoć ili zamijenite staklo kako biste izbjegli daljnje probleme.

Čišćenje vozila

Nakon zime, vozilo obično treba dobro očistiti kako bi se uklonila sol, prljavština i drugi ostaci. Operite vozilo temeljno, uključujući i donji dio, kako biste spriječili koroziju.

Upravo se čita:  Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Pregled klima uređaja

Provjerite da li klima uređaj ispravno radi, posebno ako planirate vožnju tokom toplijih mjeseci. Da ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

Pravilna priprema i pregled vozila nakon zime mogu vam pomoći da održite sigurnost i performanse vašeg vozila tokom proljeća i ljeta. Redovno održavanje vozila ključno je za sigurnu i udobnu vožnju, pa budite sigurni da provodite ove korake redovno.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas