Srijeda, 29 svibnja, 2024

Od danas ponovo omogućene posjete u KCUS

Preporučeno

Posjete pacijentu izvan redovnog termina može biti odobrena uz pisani zahtjev koji se može dobiti od osoblja Klinike.

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će omogućene od danas, svakog dana od 15 do 16 sati.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prateći svakodnevno epidemilošku situaciju i vršeći nadzor nad kretanjem oboljevanja od akutnih respiratornih infekcija, bolesti sličnih gripi i teških oblika akutnih respiratornih stanja, smatra da je incidenca infekcija sličnih gripi u posljednje tri sedmice opala, te je njihova preporuka ukidanje zabrane posjeta pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama.

Podsjećamo na ranije utvređena pravila prilikom posjete hospitaliziranim pacijentima u KCUS, koje smo objavili putem sredstava javnog informisanja.

Upravo se čita:  Hoće li biti novih poplava u BiH? Meteorolog Sladić demantovao kolege i objavio svoju prognozu

U bolesničkom prostoru na odjeljenjima standardne njege (pokretan i svjestan pacijent), dozvoljena je posjeta isključivo pet osoba u različitim vremenskim intervalima (jedna osoba u posjeti može boraviti isključivo 10 minuta).

Na odjeljenju pojačane njege (slabije pokretan ili nepokretan, slabije komunikativan pacijent) dozvoljena je posjeta dva člana uže porodice sa maksimalnim zadržavanjem 15 – 20 minuta. U redovnoj posjeti takvom pacijentu, mogu boraviti isključivo četiri osobe u predviđenom vremenskom roku za posjete.

Upravo se čita:  Uživali ste u ugodnom i sunčanom jutru? Pripremite se, jer u ove dijelove BiH stiže nevrijeme praćeno ledom

Na odjeljenju intenzivnog liječenja posjeta je dozvoljena samo jednom posjetiocu (npr. užem članu porodice) i to prema procjeni šefa odjeljenja. Posjeta je strogo vremenski ograničena na 10 – 15 minuta, uz obavezu poštivanja higijenskih procedura bolnice.

Pacijentima u terminalnoj fazi, posjete nisu ograničene i dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice. Kad je riječ o djeci u terminalnoj fazi bolesti, posjete osoba koje nisu članovi porodice omogućena je uz saglasnost roditelja. Posjete se realiziraju u dogovoru sa osobljem Klinike.

Upravo se čita:  Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH

Posjete pacijentu izvan redovnog termina može biti odobrena uz pisani zahtjev koji se može dobiti od osoblja Klinike. Zahtjev mogu podnijeti članovi porodice isključivo iz opravdanih razloga, a odobrenje mogu dati isključivo odgovorna lica na Klinici.

U posjetu nije preporučljivo dovoditi djecu manjeg uzrasta.

Sugerišemo da ne donosite hranu i napitke pacijentima bez saglasnosti i uputa medicinskog osoblja. Na klinikama u kojima su osigurane tehničke/prostorne mogućnosti, posjeta izvan bolničke sobe isto može biti omogućena, saopćeno je putem Press službe KCUS.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Dnevnice berača malina kreću se od 70 do 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su...

Još vijesti za vas