Srijeda, 24 travnja, 2024

Od juče novi problemi? Koštao milione a ponovo ne radi: Hoće li opet zbog IZISA ispaštati građani?

Autor:Mondo.ba

Preporučeno

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) za Mondo kažu da se sporadično dešavaju zastoji, odnosno da sistem zna biti usporen zbog optimizacije sistema i dodatnih bezbjednosnih mjera

Samo dva mjeseca od kako je, nakon hakerskog napada, IZIS osposobljen za rad, od juče novi problemi.

Kako se saznaje, IZIS nije u funkciji od juče, a u pojedinim ambulantama su se stvorile velike gužve. Pacijenti takođe navode da nisu mogli preuzeti lijekove u apoteci, pa su se morali vraćati u ambulante po “papirni” recept.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) za Mondo kažu da se sporadično dešavaju zastoji, odnosno da sistem zna biti usporen zbog optimizacije sistema i dodatnih bezbjednosnih mjera koje su postavljene nakon hakerskog napada na ovaj sistem.

Upravo se čita:  Nestabilno vrijeme se nastavlja, neka mjesta bi mogla dobiti 10 do 20 cm novog snijega: Evo šta nas očekuje

“Čim nadležne službe uoče zastoj, o tome odmah obavještavaju konzorcijum koji je zadužen za implementaciju IZIS-a u praksi ( MMS CODE, Lanaco, Ericsson „Nikola Tesla“ iz Zagreba) , tako je i bilo danas. Međutim, naglašavamo da je Fond i prije hakerskog napada, predvidio ove situacije i u svim slučajevima sporadičnog zastoja, zdravstvene ustanove prelaze na raniji režim rada, kada mogu da na papiru pišu recepte i slično”, rekli su iz Fonda.

Upravo se čita:  SIPA u Mostaru uhapsila Harisa Behrama, vlasnika kompanije Gold Product

Naglašavaju da pacijenti ne smiju da trpe i te da je jako važno da i u situacijama koje su nepredvidive dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Dakle, kada se dese ove pojave,kao i ova danas, Fond ima praksu da sve zdravstvene ustanove podsjete na našu instrukciju u kojoj je navedeno i objašnjeno na koji način treba da rade u kriznim situacijama, kako bi pacijentu pravovremeno bila pružena zdravstvena zaštita”, poručili su iz FZO RS i dodali da vjeruju da će ovaj zastoj biti pravovremeno otklonjen, jer kako tvrde, implementatori projekta trenutno rade na tome.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas