Petak, 24 svibnja, 2024

Od sutra se širi krug radnika koji mogu lakše doći raditi u Njemačku

Preporučeno

Plava karta je boravišna dozvola koja kvalificiranim radnicima iz zemalja izvan EU uveliko olakšava ulazak na lokalno tržište rada, prenosi Fenix magazin.

Od 1. novembra u Njemačkoj će na snagu stupiti promjene zakona o useljavanju kvalificiranih radnika, javljaju njemački mediji.

Od novembra će se širiti krug kvalificiranih radnika koji mogu lakše doći raditi u Njemačku. Lakši će biti put za “EU plavu kartu” visokokvalificiranim akademicima, magistrima i onima sa specijalističkom akademskom diplomom.

Olakšanje za poslodavce

Plava karta je boravišna dozvola koja kvalificiranim radnicima iz zemalja izvan EU uveliko olakšava ulazak na lokalno tržište rada, prenosi Fenix magazin.

Njemački mediji navode primjer informatičara s velikim profesionalnim iskustvom koji više ne moraju prilagati dokaze o stručnoj spremi.

Nove promjene znače i veliko olakšanje za kompanije koje muku muče s nedostatkom kvalificiranog radnog osoblja.

Između ostalog novim zakonom se snižavaju dosadašnje razmjerno visoke granice minimalnih plaća. Umjesto dosadašnjih 58.000 eura bruto (odnosno oko 45.500 eura za tzv. bottleneck zanimanja), radnici iz zemalja izvan EU od novembra će morati dokazati da godišnje zarađuju oko 15.000 eura manje.

Osim toga, izgledi za ostanak u Njemačkoj se poboljšavaju, čime je i spajanje porodica lakše.

Velike promjene u martu
Doista velike promjene trebale bi stupiti na snagu u martu 2024. godine: od tada radnici iz trećih zemalja mogu ući u zemlju nakon podnošenja zahtjeva za vizu i raditi ovdje dok se njihove stručne kvalifikacije priznaju.

To do sada nije bilo moguće, zbog čega može biti potrebno oko godinu dana da se izvana dobije viza i radna dozvola za Njemačku.

Ko može podnijeti zahtjev za Plavu kartu EU?

Kako preživjeti sa samo 700 KM? Ko prima najmanju platu u BiH
ISTRAŽIVANJE

Kako preživjeti sa samo 700 KM? Ko prima najmanju platu u BiH
EU plava karta olakšava zapošljavanje visokokvalificiranih državljana trećih zemalja u Evropi. Vrijedi za sve zemlje osim Irske i Danske.

Za plavu kartu EU morate dostaviti dokaz o zaposlenju u Njemačkoj sa zakonskom minimalnom plaćom. Za deficitarna zanimanja primjenjuje se donja granica minimalne plaće, a to su sljedeće profesije:

– Inženjeri

– Naučnici iz područja prirodnih nauka

– Matematičari

– IT-stručno osoblje

– Medicinski radnici

„Plavu karta EU“ izdaje nadležna Služba za strance u Njemačkoj.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas