Subota, 13 srpnja, 2024

Odbrana Fikreta Hodžića Ustavnom sudu BiH uputila apelaciju: Povrijeđeno mu pravo na pravično suđenje

Autor:Av

Preporučeno

Ona je pojasnila da su kroz apelaciju ukazali i na brojne druge povrede koje da teške da zadiru duboko u srž pravne sigurnosti, predvidljivosti pravne norme i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Odbrana Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline” koji je pravosnažno osuđen na pet godina zatvora u aferi “Respiratori” podnijela je danas apelaciju Ustavnom sudu BiH, prenosi Avaz.

Ovu informaciju povrdila je za portal “Avaza” Mirna Avdibegović, Hodžićeva advokatica.

– U apelaciji smo ukazali na sve povrede počinjene prilikom donošenja presuda pred Sudom BiH. Najvažnije koje Vam mogu izdvojiti su povreda prava na pravično suđenje usljed činjenice da je Hodžić pravosnažno osuđen za krivično djelo koje mu po svojoj pravnoj kvalifikaciji nikada nije stavljeno na teret optužnicom, to je „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Pri tome je izvršena izmjena činjeničnog opisa na način koji mu, također, nikada nije stavljen na teret – rekla je Avdibegović za Avaz.

Upravo se čita:  Čistačica Elvira (33) ukrala novac povrijeđenoj osobi koja je u Hitnu službu došla nakon nesreće

Kako tvrdi, odbrana smatra da se radi o ključnim povredama, jer se Fikret Hodžić nikada nije mogao braniti od takvih navoda pred redovnim sudom, ovo posebno u smislu izvođenja dokaza i ispitivanja svjedoka, ali i iznošenja argumentacije u pogledu elemenata tog krivičnog djela.

– Njegova prva saznanja o ovoj kvalifikaciji i izmijenjene činjenice su izricanje prvostepene presude. Pri tome redovni sud nije izvršio prekvalifikaciju u smislu člana 280. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, jer je Hodžića istovremeno oslobodio po istom činjeničnom opisu za sva krivična djela za koja ga je tužilaštvo teretilo, a osudio ga za potpuno novo krivično djelo, koje čak nije ni istovrsno krivičnim djelima za koja ga je tužilaštvo teretilo. Još jedna od povreda na koju smo ukazali kroz apelaciju jeste da u konkretnom slučaju nije mogla biti ni izvršena prekvalifikacija, jer činjenični opis radnji djela koje su Hodžiću kroz potvrđenu optužnicu stavljene na teret ne sadrži ni jedan element krivičnog djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. KZ-a FBiH – istakla je advokatica.

Upravo se čita:  Bazen na Dobrinji odličan izbor za bijeg od vrućina: Evo kakve su cijene vikendom

O svemu ovome, navela je, presude ne sadrže nikakvo obrazloženje, a to je jedno od osnovnih prava svakog građanina u postupku pred sudom.

Sve što se navodi je da dokazi, kako se u drugostepenoj presudi kaže „impliciraju“ odgovornost Fikreta Hodžića. Ovo nije standard dokazivanja, jer se traži da se činjenice utvrde van razumne sumnje i da se konkretizuje svaka radnja koja se optuženom stavlja na teret. I ne samo to, nego je prilikom osude Hodžić Fikreta izvršena nedozvoljena kombinacija dva krivična zakona, jer je osuđen po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine za krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, pri čemu je Sud BiH na ključni element ovog krivičnog djela primijenio odredbu Krivičnog zakona Republike Srpske, što je apsolutno nedozvoljeno – kaže Avdibegović.

Upravo se čita:  Među "kadetima" iz Srbije i zvaničnik koji veliča zločinca Mladića: "Bog ti pomogao, gospodine đenerale..."

Ona je pojasnila da su kroz apelaciju ukazali i na brojne druge povrede koje da teške da zadiru duboko u srž pravne sigurnosti, predvidljivosti pravne norme i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

– Ovakvo postupanje nema samo uticaj na Hodžić Fikreta u ovom predmetu. Ono ima teške implikacije po cjelokupno društvo Bosne i Hercegovine, jer u situaciji kada presude zasnovane na takvim povredama postanu sudska praksa, dolazi do najgrubljeg narušavanja načela pravne sigurnosti, s obzirom da građani Bosne i Hercegovine koji budu optuženi nemaju zagarantovanu čak ni predvidljivost pravne norme u sudskim postupcima protiv sebe.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas