Nedjelja, 25 veljače, 2024

Odgođeno izjašnjavanje o zakonu o JMB za sedam dana

Preporučeno

Savjet ministara BiH saopštio je da je odgodio do naredne sjednice, koja će biti održana za sedam dana, izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Savjet ministara BiH danas je jednoglasno utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja s ciljem stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata i izmirivanja obveza po osnovi indirektnih poreza.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Izmjenama Zakona stope zatezne kamate na neizmirene obaveze po osnovi indirektnih poreza smanjuju se na dnevnoj osnovi sa dosadašnjih 0,06 odsto na 0,04 odsto, a istovremeno se smanjuje iznos naknadnog tereta prinude sa deset odsto na pet odsto od dužnog iznosa, čime se žele rasteretiti privrednici i stimulisati njihov rad.

Izmjenama Zakona predloženo je da se javno, odnosno u sredstvima javnog informisanja, mogu objaviti podaci o poreskim dužnicima i njihovom dugu, jer se više neće smatrati posebno povjerljivim podatak o dospjelom, a neplaćenom dugu obveznika indirektnih poreza ako se dostavlja sredstvima javnog informisanja ili se objavljuje na internet stranici, izostavljajući identifikacioni broj za pravno lice i jedinstveni matični broj za fizičko lice.

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

Iz Savjeta ministara BiH navode da se na ovaj način želi povećati stepen odgovornosti obveznika indirektnih poreza i istovremeno uticati na jačanje poreske discipline.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dostaviće Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Srna)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas