Subota, 20 travnja, 2024

Odgovor na poskupljenje cigareta: Bh. pušači pronašli rješenje za porast akciza

Preporučeno

S povećanjem akciza na duhan i duhanske proizvode u BiH poraslo je i sivo tržište švercovanih cigareta i rezanih duhana, što naravno dovodi do odlijevanja novca iz budžeta, upozoravaju proizvođači duhanskih proizvoda

cigarete2Visoke maloprodajne cijene cigareta prinudile su mnoge pušače da traže jeftinije alternative, te su ih pronašli u švercovanom rezanom duhanu i cigaretama vrlo sumnjivog kvaliteta i nepoznatog porijekla, poput onih koje se prodaju putem internet oglasa, navodi Oslobođenje.

Upravo se čita:  Uočena velika policijska kolona na autoputu kod Sarajeva, poznato je kuda su se uputili

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kaže da inspektori Uprave svake godine zaplijene određene količine švercovanih cigareta, ali se ne može reći da je došlo do nekog drastičnog povećanja zaplijenjenih količina. On je dodao da inspektori UIOBiH kontrolišu granične prelaze, ali za pijace i druge objekte gdje se mogu nabaviti cigarete i duhan na koje nisu plaćeni porezi i carina su nadležne entitetske i kantonalne inspekcije.

Upravo se čita:  PIO/MIO zvanično objavio: Ovo je iznos minimalne penzije koja će biti isplaćivana od maja

On je naglasio da se na rezani duhan koji se može kupiti na trafikama mora platiti akciza od 42 posto maloprodajne cijene plus 17 posto poreza na dodanu vrijednost.

Prema Kovačevićevim riječima, zbog povećanja akciza, koje je dio usklađivanja sa EU započetog 2009. godine i koje će se provoditi do 2014, primjetno je da potrošači sve više prelaze na rezani duhan. Jedan od pokazatelja takvog trenda je smanjenje broja izdatih akciznih markica za cigarete. Naravno, jedan od razloga je i to što ljudi manje puše, a drugi je prelazak na rezani duhan, piše Oslobođenje.

Upravo se čita:  U FBiH prosječna bruto plata 2.045 KM

Podaci UIOBiH pokazuju da je u 2012. odštampano 413 miliona akciznih markica, dok je u 2011. taj broj iznosio 473 miliona, 2010. 512 miliona, a u 2009. izdato je 534 miliona markica.

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas