Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Odlične vijesti: Zaposleni u ovom dijelu BiH dobijaju jednokratnu pomoć od 400 KM

Preporučeno

Predsjednik Sindkata Brčko distrikta Igor Babić kaže da se također odnosi i za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u javnoj upravi koji imaju plaću manju od 1.200 KM.

Rebalansom budžeta Distrikta Brčko za 2023. godinu u iznosu od 40,5 miliona KM osigurana su sredstva i za povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru, kao jedna od obaveza preuzetih u dogovoru sa Sindikatom Brčko distrikta u vezi sa povećanjem plaća zaposlenih u javnoj upravi.

Predsjednik Sindkata Brčko distrikta Igor Babić kaže da se također odnosi i za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u javnoj upravi koji imaju plaću manju od 1.200 KM.

Upravo se čita:  Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

“Mi smo dobili informaciju da bi isplata jednokratne novčane pomoći zaposlenima u organima javne uprave trebala početi za najviše 15 dana u iznosu od 400 maraka čija je osnovna plata do 1.200 KM odnosno koja ne prelazi neoporezivi dio, kao i pravnim licima koje je osnovao Distrikt”, pojasnio je Babić.

Prema riječima Babića pravo na ovu jednokratnu pomoć imaju i zaposleni u javnim preduzećima.

Upravo se čita:  Višković priznao: EBRD obustavio finansiranje izgradnje autoputa Koridora 5C kroz RS

“S tim da će ako preduzeće posluje pozitivno isplatiti jednokatnu pomoć, a ukoliko preduzeća nemaju novčana sredstva bit će isplaćeno iz rebalansa budžeta Distrikta za 2023 godinu”, istakao je Babić.

Kako je rekao, na spisku se nalazi oko 660 zaposlenih u organima javne uprave koji su ispunili uslove za isplatu ove pomoći, a što se tiče javnih preduzeća nemaju tačan broj.

Upravo se čita:  Opasnost širom BiH: Nevrijeme uz led i jak vjetar, a zbog olujnih sistema moguće su i bujične poplave!

“Vlada Brčko distrikta je tražila od javnih preduzeća da dostave spiskove sa žiro računima onih koji bi trebalo da dobiju ovu pomoć i vjerujemo da niko neće biti izostavljen”, naveo je Babić.

Generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Distrikta počeo je 23. maja ove godine a završen je četvrog jula potpisanim Sporazumom o prestanku generalnog štrajka između Vlade Distrikta i brčanskog Sindikata.

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas