Srijeda, 19 lipnja, 2024

Odlučili isplatiti po 400 KM pomoći, ali ne svima: “Šta je s penzionerima i radnicima”

Preporučeno

Koordinator ministara HDZ-a BiH u Vladi KSB, Bojan Domić, kazao je kako bi ovakvu socijalnu pomoć trebali dobiti ili svi ili oni najranjiviji.

Svim zaposlenima u kantonalnim ustanovama, organizacijama i tijelima, osim izabranih zvaničnika, Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) isplatit će 400 maraka jednokratne pomoći, dok je općinama preporučeno da naprave isto za svoje zaposlenike, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade SBK.

Riječ je o mogućnost isplate pomoći radnicima koju je nedavno usvojila Vlada FBiH, a maksimalan iznos isplate je 2.520 KM. Mjera je donesena nakon jučerašnjeg sastanka članova Vlade i načelnika općina, na kojem je zaključeno da će razmotriti mogućnost isplate.

Upravo se čita:  Šta se dešava u sarajvskom naselju Otoka? Helikopter, pucnjevi, specijalci... Ramo Isak je otkrio o čemu se radi

Kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je kako je to trenutno realna mogućnost.

“Nakon urađene analize Vlada je donijela odluku i preporuku nižim organima vlasti da jednokratnu pomoć isplate u visini od 400 KM. To je trenutna i realna mogućnost kad je kanton u pitanju. Dali smo također nalog Zavodu za zdravstveno osiguranje da isto postupi prema zaposlenima u javnim ustanovama u zdravstvu”, rekao je Lendo.

Upravo se čita:  Nana Fata u društvu unuke Azre čestitala Bajram svim muslimanima širom svijeta

Koordinator ministara HDZ-a BiH u Vladi KSB, Bojan Domić, kazao je kako bi ovakvu socijalnu pomoć trebali dobiti ili svi ili oni najranjiviji.

“To je mjera koja je više socijalna, da se pomogne standard uposlenih u javnom sektoru. Ono što je po meni zamjerka, kod nas je oko 40.000 ukupno zaposlenih u kantonu, ova mjera će se odnositi na 10 do 12 hiljada zaposlenih. Treba pokušati osigurati da niko ne ostane bez tog. Što je s ostalim kategorijama tipa nezaposlenih ili penzionera? Svaka ovakva socijalna pomoć treba doći ili do svih ili do onih najranjivijih”, rekao je Domić.

Upravo se čita:  Pet Krajišnika prevarilo sarajevsku banku za 3.500.000 KM

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

U Sarajevskoj špici govorio je Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum. S voditeljima je razgovarao o tome koliko...

Još vijesti za vas