Petak, 1 ožujka, 2024

‘Odluka o najnižoj plaći u FBiH se mora izmijeniti, ovako neće moći…’

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Najniža plaća je prije povećanja iznosila 596 KM tako da je uvećana za samo 23 KM uprkos inflatornom udaru.

Zasjedao je Upravni odbor 19 granskih sindikata u Federaciji BiH koje u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij Federacije predstavlja Mevludin Bektić. Zasjedali su i zbog odluke Vlade Federacije BiH o najnižoj plaći koja iznosi 619 KM.

Bektić je za Faktor kazao kako će još jednom zatražiti od Vlade FBiH uspostavljanje socijalnog dijaloga u suprotnom nije isključeno upućivanje apelacije Ustavnom sudu FBiH.

Vlada FBiH je 29.decembra na hitnoj sjednici donijela odluku o iznosu najniže plaće u ovoj godini od 619 KM o čemu je “zaboravila” izvijestiti javnost. U Službenim novinama FBiH gdje je objavljena odluka se navodi, kako je Vlada FBiH prethodno konsultirala Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH, a ispostavilo se da sjednice ESV-a nije ni bilo.

Upravo se čita:  Danas "udara" drugo džemre: Znate li šta to znači?

Najniža plaća je prije povećanja iznosila 596 KM tako da je uvećana za samo 23 KM uprkos inflatornom udaru.

– Imali smo Upravni odbor na kojem smo dali prioritet našim aktivnostima koje se tiču održavanja kongresa ali smo također razgovarali o najnižoj plaći i svi su praktično osudili postupak Vlade FBiH. Ostaje otvoreno pitanje na koji način možemo osporiti uredbu, način donošenja. Spremni smo na socijalni dijalog, namjera nije da se konceptualno razilazimo sa vladom već da je privolimo da sjedne i zajedno sa poslodavcima da razgovaramo o minimalnoj plaći – govori Bektić.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice, Sladić se fokusirao na jedan dan

Dodaje kako je očigledno da minimalna plaća ide na ruku poslodavcima.

– Sigurno je da odluka vlade o najnižoj plaći mora doživjeti izmjene u samom izračunu. Ovako neće moći ostati. Taj iznos od 619 KM je poražavajući i to je potcjenjivanje i radnika i sindikata. Ukoliko ne bude dijaloga ići ćemo na mogućnosti osporavanja odluke pred Ustavnim sudom FBiH, uložit ćemo apelaciju – govori Bektić.

Upravo se čita:  Kilogram pšenice jeftiniji od kifle u pekari

Ukazuje kako je Federalna vlada odluku o najnižoj plaći donijela samoincijativno.

– Nemaju argumenata da opravdaju svoje postupku. Vjerovali smo da će nova vlada biti kreativnija od prethodne ali ostao je isti mehanizam usklađivanja. Ne rušimo nikoga, tražimo da vlada ponudi novu uredbu koja će drugačije definisati najnižu plaću – kazao je Bektić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas