Nedjelja, 25 veljače, 2024

Oglasili se iz doma u Tuzli “Zlostavljanog dječaka nismo primili jer je teško povrijedio našeg zaposlenika”

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Iz Udruženja Zemlja djece u BiH javnosti su uputili apel, navodeći da nadležne institucije ne žele preuzeti 13-godišnju žrtvu koju je zlostavljao očuh. Međutim, iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli tvrde da je riječ o dječaku koji je teško povrijedio njihovog zaposlenika, a nanio je povrede i drugoj djeci.

Kako je Klix.ba ranije objavio, iz Udruženja Zemlja djece u BiH sinoć su naveli da Centar za socijalni rad iz Srebrenika, kao ni Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ne žele preuzeti brigu o 13-godišnjem djetetu, žrtvi zlostavljanja od očuha.

S druge strane, iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ističu da je riječ o maloljetniku koji je nanio tjelesne povrede jednom od njihovih zaposlenika, zbog kojih je on završio u UKC-u Tuzla i na ugotrajnom bolovanju, i to dok je obavljao djelatnost u najboljem interesu djeteta.

“Spomenuti maloljetnik je nanosio fizičke i psihičke povrede drugoj djeci sa kojom je boravio u odgojnoj porodici, kao i grubu materijalnu štetu samoj ustanovi. Iako se spomenuti maloljetnik tretira kao ‘dijete povratnik’ koji je kršio propise i akte Prihvatilišta za djecu i Doma, Centar za socijalni rad Tuzla je pokušao ponovno smjestiti istog u Prihvatilište za djecu Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u nekoliko navrata”, ističu iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli te dodaju:

“Uprkos činjenici da Prihvatilište za djecu nije adekvatna usluga za prijem mldb. i ne može odgovoriti zahtjevima za poboljšanje njegovog stanja obzirom na njegove dijagnoze. Neshvatljiva je činjenica da je Centar za socijalni rad Tuzla koji ima najviše djece koju su smjetili u Prihvatilište za djecu i Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla zaslijepljen željom da se ‘rješi’ brige o mldb. na način da stavi sedamdeset štićenika koji su u Prihvatilištu za djecu i samom Domu u životnu opasnost, a pomenutog maloljetnika neadekvatno da zbrinu”.

Upravo se čita:  Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

kako dalje navode, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla je od 16. do 18. januara 2024. godine uprkos svemu sa čim su se suočili sa maloljetnikom ranije, ipak u najboljem interesu djeteta pružio smještajni kapacitet koji su osiguravali pripadnici policije, sve u nadi da će nadležni Centar za socijalni rad iznaći rješenje i adekvatno ga zbrinuti.

“U međuvremenu Centri za socijalani rad Srebrenik i Tuzla su utvrđivali nadležnosti i ništa dalje nisu uradili. Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, uvidjevši da se stvari ne pomjeraju sa mrtve tačke, upućuju dopis Centru za socijalni rad Tuzla 17. januara 2024. godine u kojem su naveli činjenice i argumente potkrijepljene uputstvom za postupanje u Prihvatilištu Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, koji jasno i nedvojbeno potvrđuje stav Doma da mldb. ne može biti primljen, a ni zadržan u Prihvatilištu za djecu”, ističu iz tuzlanskog doma.

Upravo se čita:  Otac malene Džene Gadžun na insistiranje advokata čega se može sjetiti: Mogu se sjetiti da mi je dijete pod zemljom

kako kažu, nakon što su se svi nadležni za slučaj oglušili, a Centar za socijalni rad Tuzla pokušao prisilno izvršiti smještaj djeteta i prisiliti upravu doma da prekrši akte Prihvatilišta za djecu i doma koji su na snazi, štićenici doma kada su saznali da se pokušava mldb. koji im je nanio fizičku i psihičku bol i patnju i pred njihovim očima tjelesno ozljedio njihovog odajatelja, djeca Doma su se uznemirila uz plač i strepnju.

“Trideset zaposlenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla sa predstavnikom sindikata i uprave su se samoinicjativno ujedinili u cilju zaštite štićenika doma u kojem su smještene i bebe, te su se 19. januara okupili u domu u večernjim satima kao podrška zajedničkom stavu da se u prvom redu zaštite djeca koja su u Prihvatilištu za djecu i domu i da se ne dozvoli prijem mldb. djeteta i nasilno kršenje akata i propisa ustanove”, naglašeno je.

Upravo se čita:  Zemljotres jačine 4,2 stepena pogodio BiH

Iz doma navode da će ova ustanova i dalje raditi u skladu sa zakonom, svojim internim propisima i u najboljem interesu djece.

“Javnost takođe moramo upoznati sa činjenicama da je Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u posljednje vrijeme pod konstantnim pritiscima, kako od raznih inspekcija koje do sada nisu dolazile, ali i od političkih aktera koji na sve moguće načine pokušavaju preko ustanove koja se brine o najosjetljivijoj kategoriji društva dobiti određene političke poene i ustupke”, tvrde iz doma.

S tim u vezi, kako zaključuju, ne bi bili iznenađeni da se i ova situacija pokušava ispolitizirati i napraviti od Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla “poligon” za političke obračune, što je sa njihove strane, kao uposlenika ove ustanove iz oblasti socijalne zaštite, potpuno neprihvatljiv pristup problemima koji ih tište.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas