Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Oglasio se HDZ: Pritisci na ministra Bevandu da radi protuzakonito su udar na pravnu državu

Preporučeno

Iz HDZ-a BiH su se oglasili nakon što su jučer blokirali usvajanje odluke o izdvajanju novca za održavanje izbora u oktobru ove godine. Iz ove stranke tvrde da je odluka bila nezakonita.

“Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona. Takvi pokušaji nedvojbeno mogu se kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona”, navode iz HDZ-a.
Kako dalje navode, “višemjesečni spinovi prema javnosti došli su do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da učestvuju u takvim radnjama koji dodatno urušavaju politički sistem”.

Upravo se čita:  Puljić: Opet Željka Cvijanović poslala nešto u UN, s potpisom Stevandića

“Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja budžeta. Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost”, stoji u reakciji HDZ-a.

Upravo se čita:  Zastava susjedne Srbije u BiH: Načelnica općine u RS-u poslušala “naredbu” SNSD-ovske vlasti

Kako ističu, “javnost mora i hoće znati”, a u HDZ-u se nadaju da će im “najglasniji pojedinci dati te odgovore”.

“Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke”, izjava je ministra Bevande koju u HDZ-u potpunosti podupiru jer, kako kažu, “očito jedini žele pravni red u našoj državi”.

Upravo se čita:  Mehmedović “vrlo dobro zna Cvijanović”: Bila je konobarica dok sam ja provodio zakon

Naglašavaju i napominjuju bošnjačke i srpske političke predstavnike, a informiraju ukupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kako odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se jučer izjašnjavalo Vijeće ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici, nije sukladna Zakonu o finansiranju institucija BiH.

“Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog tačke koja implicira nezakonske poteze bude na dnevnom redu”, zaključuju u saopćenju.

Izdvajamo

Izdvajamo

Popularni proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

Američki gigant mora da plati rekordnu kaznu od 337.5 miliona evra zbog manipulisanja tržištem u EU. ​Proizvođač čokolada Milka...

Još vijesti za vas