Subota, 20 srpnja, 2024

Oglasio se i FUP: Da li je MUP RS-a stvarno dobio direktnu komunikaciju sa EUROPOLOM

Preporučeno

Federalna uprava policije jasnog je stava kako je unapređenje saradnje s EUROPOL-om jedan od ključnih prioriteta svih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini.

Federalna uprava policije (FUP) oglasila se povodom izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića o tome da su koordinator i dva zamjenika koordinatora u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om dali saglasnost za uspostavljanje SIENA ekstenzije Ministarstvu unutrašnjih poslova RS za direktnu razmjenu informacija s EUROPOL-om.

– Zamjenik koordinatora u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om iz Federalne uprave policije nije dao saglasnost za uspostavljanje SIENA ekstenzije Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, kako tvrdi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju iz FUP-a.

Upravo se čita:  Policajac MUP-a KS spasio dvogodišnjaka s prozora na 6. spratu u Sarajevu: Bio sam sa sestrom (4) u stanu

Federalna uprava policije jasnog je stava kako je unapređenje saradnje s EUROPOL-om jedan od ključnih prioriteta svih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini. Niko nema pravo opstruirati saradnju s EUROPOL-om od koje svi nadležni organi u Bosni i Hercegovini imaju korist kada je riječ o borbi protiv pojavnih oblika kriminaliteta.

Federalna uprava policije insistira i nastavit će insistirati na dosljednoj primjeni Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a i Pravilnika o radu i operativnoj saradnji Nacionalne zajedničke kontakte tačke BiH s EUROPOL-om.

Upravo se čita:  Poznato kada će se klanjati dženaza tragično preminulom Adnanu

– Zbog zaštite interesa države Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a, Federalna uprava policije nema namjeru ulaziti u diskusiju s ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem kojeg ovim putem pozivamo da se prestane miješati u rad Nacionalne zajedničke kontakte tačke BiH s EUROPOL-om i svojim izjavama nanositi štetu svim pokušajima da se izazovi i problemi prevaziđu – poručili su iz FUP-a.

Upravo se čita:  Meso luksuz za svakog drugog stanovnika

Od Nešića traže i da prestane komentarisati rad na SKY predmetima u koje, kao političar, ne bi trebao imati uvid.

– Takvim izjavama podriva se rad pravosudnih organa i policijskih agencija na ozbiljnim krivičnim predmetima – navode u saopćenju iz FUP-a.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas