Srijeda, 17 srpnja, 2024

Oglasio se i Ramo Isak nakon ulaska pripadnika Vojske Srbije u BiH: “Kontrolu granice ne vrši FUP”

Preporučeno

“Granicu štite policijski službenici Granične policije BiH, a kontrolu granice ne vrše ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ni Ministarstvo odbrane BiH, ni Federalni MUP-a, a ni kantonalni MUP-ovi. To je posao graničnih policajaca."

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se povodom medijskih upita o ulasku vojnih lica iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali i povodom, kako je naveo, “demagoških prozivki delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatka Miletića”.

“Frapantno je što se o ulasku vojnih lica iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu još uvijek nije detaljno oglasila Granična policija Bosne i Hercegovine. Upravo su njihovi policijski službenici zakonom ovlašteni da obave provjere s ciljem otkrivanja i sprječavanja prijetnji državnoj i javnoj sigurnosti i pravnom poretku Bosne i Hercegovine.

Granična policija BiH je državna sigurnosna agencija koja daje odobrenje za ulazak pripadnika stranih službi sigurnosti u uniformama u Bosnu i Hercegovinu, a uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH. Očekujemo od Granične policije BiH da nas izvijesti da li je izdala potrebno odobrenje za ulazak vojnih lica iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu”, navodi Isak u saopćenju.

Prema važećem zakonu pripadnici stranih službi sigurnosti, koji su članovi radnih delegacija u službenom posjetu, smiju ući u BiH, nositi uniformu i službeno naoružanje ako je ono sastavni dio uniforme i bez posebnog odobrenja, ali uz prethodnu pisanu najavu Graničnoj policiji BiH. U tom slučaju odluke donosi Granična policija BiH, podsjeća on, te veli kako je ovo “pitanje koje ne smije postati predmet politikanstva i prikupljanja jeftinih političkih poena”. Ovo je pitanje koje moramo sistemski riješiti i otkloniti “rupe” na bosanskohercegovačkoj granici, stava je čelnik Federalnog MUP-a.

Upravo se čita:  Dodik promijenio ploču: RS i FBiH moraju sarađivati da bi opstala BiH

“Granicu štite policijski službenici Granične policije BiH, a kontrolu granice ne vrše ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ni Ministarstvo odbrane BiH, ni Federalni MUP-a, a ni kantonalni MUP-ovi. To je posao graničnih policajaca. Građanima BiH poručujem da nema razloga za zabrinutost. Ovo je dio još jedne političke parade u režiji Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, a do bilo kakvog ugrožavanja javne sigurnosti neće doći.

Što se tiče demagoških izjava Zlatka Miletića, upravo je u vremenskom periodu kada je Zlatko Miletić bio dio parlamentarne većine na nivou državnih institucija devastirana Granična policija Bosne i Hercegovine. Zlatko Miletić, kao državni parlamentarac, snosi direktnu odgovornost za nedostatak policijskih službenika u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine kao i za činjenicu da – zbog nedostatka policijskih službenika – asistenciju graničnim policajcima pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Upravo se čita:  Vlasti RS planiraju izgradnju memorijalnog kompleksa stradalim Srbima i crkvu u Konjević Polju

Miletiću, umjesto ispraznih priča i demagogije, predoči građanima jedan prijedlog ili jedan zakon koji si predložio u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a koji je donio nešto dobro javnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine ili bilo kojoj drugoj sferi života. Ti si podjednako neuspješan parlamentarac koliko si bio neuspješan direktor Federalne uprave policije, a koju si također ostavio devastiranu”, žestoko kritizira Isak, te nastavlja:

“Mi i dan danas saniramo i popravljamo štete koje si nanio Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, a koje su rezultat tvoje kratkovidnosti i – nemoj se naći uvrijeđen – gluposti. Svima je jasno da policijski poslovi nisu tvoja jača strana, a evidentno je kako se ni u politici nisi snašao najbolje.

O odbrani države Bosne i Hercegovine sa tobom neću da polemišem. Ti nisi osoba koja zavređuje trošenje riječi na temu odbrane. Sramota je da primaš toliku platu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a da ne poznaješ nadležnosti državnih institucija i činjenicu da državnu granicu kontroliše Granična policija BiH. O čemu, Zlatko, da pričam sa tobom, a da to nije gubljenje vremena? Ja tebi Miletiću ne mogu pojasniti činjenično stanje, jer to je daleko iznad dometa tvog shvatanja.

Upravo se čita:  Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Nijedan funkcioner, pa čak ni funkcioneri SNSD-a, nisu nanijeli štete policiji u Federaciji Bosne i Hercegovine koliko si nanio ti svojim lažnim tvrdnjama o saradnji policije sa kriminalcima. Znaš li Miletiću da je tvoja obaveza da prijavljuješ krivična djela, a ne da u medijima blatiš policijske uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine – kako Federalnu upravu policije tako isto i policijske uprave kantonalnih MUP-ova. Za čije interese Zlatko ti radiš? Šta te tjera da pokazuješ toliku dozu mržnje prema dojučerašnjim kolegama? Jesi li plaćen za to ili to radiš iz nekih mračnih psihičkih potreba? I nemoj se Miletiću građanima predstavljati kao visoko moralna osoba. Znamo te. Vidjeli smo prepiske. Treba li da te podsjetim na njih?”, navodi se u reakciji ministra Isaka.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas