Utorak, 16 srpnja, 2024

Oglasio se Suad: Optužuju ga da mjesecima krade struju sa stuba ulične rasvjete

Preporučeno

Suad Bašić, vlasnik firme “Baša”, kojeg je načelnik Općine Foča u FBiH (Ustikolina) Mujo Sofradžija optužio da se nelegalno priključio na uličnu rasvjetu i tako uzimao strujju, reagovao je na ove optužbe, rekavši da se radi o neistinama.

Mještanin Foče/Ustikolina S.B. mjesecima je, a možda i duže, krao struju i to tako da se nelegalno priključio na stub ulične rasvjete.

Priključak je, prema riječim načelnika opštine Muje Sofradžije, stvarao ogromne troškove. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, priključak je ukinut 5. marta uz asistenciju MUP BPK Goražde. Priključak se nalazio na Civilnom mostu u Ustikolini.

– Nakon obavljenih radova konstatovano je da neidentifikovani kabal koji je bio priključen na uličnu rasvjetu nalazio na stubu rasvjetnih tijela kojeg kontroliše Suad B. što je dokazano 5. marta 2024 godine paljenjem rasvjete u toku izvođenja radova od strane Mirze B. koji je bio prisutan na licu mjesta – rekao je načelnik Sofradžija.

Iz jedne firme su naveli da su obavili pregled 3. februara i naišli na grananje na jednom od četiri stuba ulične rasvjete koje je vodilo do spojnice ispod mosta gdje su bila tri kabla.

– Ispitivanjem smo utvrdili da je jedan od tih kablova napojni koji je uzet sa rasvjete na metalnom mostu, drugi odlazi prema rasvjetnim tijelima na igralištu, a treći je otišao u zemlju prema nepoznatom pravcu. Instrumentom smo izmjerili potrošnju na toj spojnici koja je iznosila 13A (pri tom ispitivanju rasvjetna tijela na igralištu su bila isključena). Pri pronalaženju nepravilnostu obavijestili smo načelnika. U datom momentu očitanje je variralo, ali ne ispod 13A što je otprilike potrošnje od 3 do 5kWh – navode iz te firme.

Upravo se čita:  Elma i Džana, uposlenice bh. firme prošle agoniju: 'Preživjele smo pakao zbog bahatog direktora'

Načelnik Sofradžija najavio je tužbu.

Reakcija privrednika kojeg je Sofradžija optužio da krade struju

Suad Bašić, vlasnik firme “Baša”, kojeg je načelnik Općine Foča u FBiH (Ustikolina) Mujo Sofradžija optužio da se nelegalno priključio na uličnu rasvjetu i tako uzimao strujju, reagovao je na ove optužbe, rekavši da se radi o neistinama.

Bašić je rekao da je Sofradžija u svojoj objavi na Facebooku iznio niz neistina o njemu i da se radi o ličnom animozitetu jer je i sam Sofradžija bio uposlenik njegove firme koji je dobio otkaz pa se sad sveti.

“To nije ulična rasvjeta. Ti kablovi koji se vide na fotografijama to je rasvjeta oko bazena koju sam ja postavio. Nikakvi kablovi ne vode prema uličnoj rasvjeti. 2015. godine sam uradio bazen i u sklopu bazena, naravno, i okoliš i sve. U dogovoru sa tadašnjim načelnikom dogovorili smo se da izbacim jedan krak kabla koji bi možda, kad se nekad bude radilo dječije igralište, poslužio da se može to sve poslije povezati”, kaže Bašić, prenosi Klix.ba.

Upravo se čita:  Drama u sarajevskom domu zdravlja: Podivljali muškarac prevrnuo kafe aparat, pa lopatom za snijeg napao recepcionerke na info-pultu

Dodao je da do planiranog povezivanja s uličnom rasvjetom nikad do toga nije došlo, nego samo je pružen kabal do njegove prve bandere.

“14 je bandera i u njima su LED sijalice od 10 W i to se napaja preko dan-noć prekidača ide iz restorana, tj. kad padne mrak one se pale. Nikad nije zaživjelo da se poveže sa gradskom rasvjetom jer po noći kad nestane struje nama se agregat pali. Da je bilo povezano mi bismo automatski napajali i uličnu rasvjetu”, dodaje Bašić.

Kako je istakao još 2016. je neko posumnjao da su se oni nakačili na uličnu rasvjetu.

“Sumnjam baš na Sofradžiju. Iz krim policije Goražda tada je dolazio inspektor po dojavi. Pregledao je i uradio zapisnik da je sve u redu”, dodaje Bašić.

Dodaje da je sva ova hajka posljedica loših odnosa između njega i aktuelnog načelnika.

“Prije godinu dana pooštrio se odnos između mene i načelnika i tada počinju razne njegove laži o meni. Prvo je rekao da sam objekat nelegalno izgradio, da sam nezakonito ušao u neperspektivnu vojnu imovinu i onda je krenula ova priča o rasvjeti”, istakao je Bašić.

Upravo se čita:  Suprug Nejre Lilić uzeo njeno prezime: "Spojili smo imena da odamo počast prezimenu mog oca koje bi inače prestalo da postoji"

Naglasio je da je u svemu što je iznio Sofradžija, samo jedno tačno.

“Jedno je tačno, došli su da kopaju kabal koji ide prema vodi. Tada sam ga spriječio jer je ovo sliv rijeke i ne može se kopati dok se ne dobije saglasnost vodoprivrede. On je iskoristio priliku kad sam ja otišao u Tursku. Mene su obavijestili sin i advokat da oni hoće da kopaju. Moj advokat je sve popratio. Pitao je nadležnu osobu na licu mjesta je li taj kabal ukopčan, on je rekao da nije i da je korodirao i da nikad nije ni bio ukopčan. Onda je on rekao toj osobi možeš li mi to slikati. Moj advokat mu je onda ‘rekao mi se Mujo vidimo na sudu’. On optužuje mene da sam ja u SDA, što nije bitno, i pokušava preko mene da pridobije glasačko tijelo”, zaključio je Bašić u svojoj reakciji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas