Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Oglasio se zenički ginekolog optužen za neprimjeren način pregleda pacijentica, dao je “objašnjenje”

Preporučeno

Medicinska sestra Nataša Vidović, koja na tom odjelu radi već sedam godina, ističe da ljekar tokom pregleda nikada nije sam s pacijenticom.

Nekoliko pacijentica optužuje načelnika Odjela za humanu reprodukciju za neprimjeren način pregleda, navodeći da nikada do tada nisu imale takav ginekološki pregled kod drugih ljekara

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nema zaprimljenih prijava niti provodi bilo kakvu istragu u vezi sa neprimjernim postupcima zeničkog ljekara prof. dr. sc. prim. Ermina Čehića, koji i sam negira tvrdnje da je vršio bilo kakve neprimjerene preglede žena koje su bile u postupku ocjene za uspješnost primjene metode biomedicinski potpomognute oplodnje.

-Uvidom u evidenciju Kantonalnog tužilaštva Zenica utvrđeno je da ovom tužilaštvu, sa današnjim danom, nije podnesena prijava pacijentica Odjela za humanu reprodukciju, menopauzu i estetsku ginekološku endokrinologiju Kantonalne bolnice Zenica protiv dr Ermina Čehića – izjavila je Feni portparolka Kantonalnog tužilaštva Zenica Mirna Poljac, dodajući da se samim tim ne provodi ni istraga protiv spomenutog doktora KBZ-a.

Tvrdnje dr Čehića

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

Nekoliko pacijentica optužuje načelnika Odjela za humanu reprodukciju za neprimjeren način pregleda, navodeći da nikada do tada nisu imale takav ginekološki pregled kod drugih ljekara. Radi se o pacijenticama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, a pregledi na koje se žale bili su jedan od uvjeta za dobivanje saglasnosti nadležne komisije koje odobrava finansiranje postupka iz budžeta.

-Na osnovu vašeg upita, odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog neprimjerenog pregleda ili pristupa kod naših pacijentica. Nijedan ljekar s našeg odjela nikada ne vrši pregled u ordinaciji bez prisustva uposlenica našeg odjela, a koje su to potvrdile i svojim izjavama koje su od njih tražili iz Pravne službe KBZ-a. Primjenjene su isključivo metode pregleda koje su etablirane i dugo primjenjivane u svijetu te se primjenjuju za dijagnozu i prognozu liječenja neplodnosti – naveo je u svom pisanom odgovoru za Fenu dr Čehić, koji je od danas na godišnjem odmoru.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

Iz KBZ-a navode da su u evidenciji o “podnesenim prigovorima, primjedbama i pohvalama”, a koje u okviru svojih nadležnosti vodi Služba za organizaciju, standardizaciju i poboljšanje kvaliteta JU KBZ, u junu ove godine imali zaprimljen prigovor “zbog navodnog uskraćivanja potrebnih informacija bitnih za dalji tretman, navodnog neadekvatnog saopštavanja informacija od strane ljekara protiv kojeg je izjavljen prigovor, kao i navodnog nepostupanja po Smjernicama iz te oblasti”.

Komisija za prigovore i direktor KBZ-a dr. Tarik Zulović prigovor su odbili kao neosnovan, a bračnom paru koji je podnio prigovor dostavljena je odluka koja je sadržavala i “pravni lijek”, odnosno obavijest da se u roku od 15 dana na takvu odluku mogu žaliti Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. Ali, žalba na tu odluku “nije izjavljena” u zakonskom roku.

“Ljekar nikada nije sam s pacijenticom”

Navedeno je i kako su tokom ove godine zaprimili “tri pohvale na rad navedenog odjeljenja”, ali i da od 2010. godine, prema službenim evidencijama, anonimno ili u bilo kojem drugom obliku, “nisu evidentirane bilo kakve pisane pritužbe, prigovori i slično” na rad spomenutog odjeljenja i prof. Čehića.

Upravo se čita:  Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Medicinska sestra Nataša Vidović, koja na tom odjelu radi već sedam godina, ističe da ljekar tokom pregleda nikada nije sam s pacijenticom.

-Dakle, nikada se to nije dogodilo, a evo ja sam tu sedam godina – ističe Vidović, ustvrdivši da nije bilo primjedbi pacijentica na način na koji je obavljen pregled.

-Naprotiv, pacijentice bi uvijek bile jako zadovoljne. Čak i iznenađene našom uslugom, jer mi smo svjesni da su one u jako osjetljivom razdoblju u životu; znamo da su i na hormonskim terapijama, tako da uvijek vodimo računa da budemo jako ljubazni, pristupačni, da zaštitimo njihov dignitet i privatnost – podvlači Vidović.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas