Nedjelja, 25 veljače, 2024

OHR o prodaji imovine na Jahorini: Izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja državne imovine

Autor:N1

Preporučeno

- Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju - naveli su iz OHR-a

Kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija kupila je prije dva dana direktnom pogodbom preko 56 dunuma zemljišta ma Jahorini za 41.130.000 maraka.

Ideja za prodaju zemlje potekla je od uprave Olimpijskog centra „Jahorina“ koja je tražila da novac od prodaje potroši za servisiranje obaveza i kredita, a novac će biti uplaćen u budžet RS.

OHR je na pitanje N1 da li je ova prodaja zakonita i da li entitet može prodavati imovinu odgovorio da je zabranjena prodaja i raspolaganje državnom imovinom.

Upravo se čita:  Hotelijeri najavili iznimno uspješnu nadolazeću ljetnu sezonu u Neumu

“Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan. Nadležne institucije u BiH su odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine. Ured visokog predstavnika je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice. Postoji hitna potreba da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, odnosno da se usvoji sveobuhvatna zakonska regulativa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ostaju opredijeljeni za pružanje podrške provođenju inkluzivnog političkog procesa u tom cilju”, naveli su iz OHR-a za N1.

Upravo se čita:  Mogli bi vam zatrebati kišobrani: Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

I u Federaciji BiH nedavno se desio slučaj ustupanja imovine.

“Dozvoljava se investitoru, privrednom društvu Adriatic Metals BiH privremeno korištenje šumskog zemljišta, površine 72.415 kvadratnih metara, u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina olova, cinka, barita i pratećih plemenitih metala”, navedeno je u Rješenju koje je Vlada FBiH donijela krajem decembra prošle godine.

Ovom odlukom Vlada FBiH je promijenila namjenu šumskog zemljišta te je britanskom investitoru dopustila da izvrši promjenu namjene državnog zemljišta, da šumu treće klase pretvori u eksploataciono polje.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za poljoprivrednike: Isplaćene novčane podrške u FBiH

Adriatic Metals će za promjenu namjene 72 duluma šumskog zemljišta na račun Vlade FBiH i Zeničko-dobojskog kantona uplatiti naknadu u iznosu od 232 hiljade maraka.

Državno pravobranilaštvo isključeno je iz ovog procesa, prema navodima, uz dozvolu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

O slučaju prodaje imovine na Jahorini pravobranilaštvo se još nije oglasilo.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas