Subota, 13 srpnja, 2024

OHR podržao imenovanje novog sudije Ustavnog suda BiH, pozvali vlast u RS-u da uradi isto

Preporučeno

"OHR očekuje od vlasti RS da učine isto i ispune svoju obavezu prema Ustavu BiH tako što će imenovati preostale sudije Ustavnog suda. Ne postoji nijedan argument protiv toga", rekli su iz OHR-a.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta reagovao je na imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U objavi na društvenim mrežama, iz OHR-a su saopštili da podržavaju imenovanje sudije iz Federacije BiH, te da je sada red na vlastima u entitetu Republika Srpska.

“Povodom popunjavanja jednog od upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH, OHR želi podsjetiti vlasti na svim nivoima u BiH na njihovu obavezu da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH u punom kapacitetu, u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Upravo se čita:  Duge kolone na izlazu iz BiH na nekoliko graničnih prijelaza

Nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem je osnovna garancija vladavine prava i demokratije. OHR očekuje od vlasti RS da učine isto i ispune svoju obavezu prema Ustavu BiH tako što će imenovati preostale sudije Ustavnog suda. Ne postoji nijedan argument protiv toga”, rekli su iz OHR-a.

Podsjetimo, Marin Vukoja je izabran za novog sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine s 51 glasom “za” i 39 glasova “protiv” na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas