Subota, 20 srpnja, 2024

Okončana izgradnja spomenika ‘Krila slobode’ na brdu Žuč, svečano otvorenje 8. juna

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Grandiozni spomenik u vidu stilizovane ptice dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Raspon "Krila slobode" je 25 metara, a visina 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.

Završetak izgradnje spomenika “Krila slobode” na Golom Brdu, u općini Novi Grad, na brdu Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i BiH, bit će ozvaničen u subotu, 8. juna – na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i Bitke za brdo Žuč.

Program na Golom Brdu počinje u 14 sati, a centralna manifestacija u 17 sati. Program će direktno prenositi Hayat televizija. Za posjetioce je osiguran prevoz do Golog Brda i nazad, te bogat kulturno-zabavni program, uz koncert patriotskih pjesama.

Spomenik “Krila slobode” simbol je pobjede, odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine. Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, koji simbolizuje hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili ovaj grad od agresije.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s premijerkom Estonije i budućom šeficom diplomatije EU Kajom Kallas

Grandiozni spomenik u vidu stilizovane ptice dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Raspon “Krila slobode” je 25 metara, a visina 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.

Ukupna dosadašnja ulaganja Općine Novi Grad Sarajevo na lokalitetu Golog Brda, gdje su izgrađena “Krila slobode”, iznosila su 1.330.000 KM, od čega je za kupovinu oko 80.000 metara kvadratnih zemljišta izdvojeno 548.000 KM, dok je izgradnja spomenika “Krila slobode” koštala 665.000 KM, a 120.000 KM je utrošeno na projekat rovova i tranšeja.

Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva za boračka pitanja KS sredstvima u iznosu od 375.000 KM i JU Fonda memorijala KS u iznosu od 122.000 KM. Također, Općina Novo Sarajevo finansijski je podržala izradu idejnog rješenja ovog spomenika.

Upravo se čita:  Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

Idejno rješenje spomenika izabrano je putem konkursa koji je proveden u saradnji tri općine – Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Fonda memorijala 2015. godine, a od ponuđenih rješenja izabrano je rješenje “Krila slobode” autora Hamdije i Emira Salihovića.

Osim spomenika “Krila slobode”, planirano je vanjsko uređenje prostora oko spomenika za koje je potpisan sporazum između Općine i Kantona Sarajevo, a u budućnosti će se graditi i muzej.

Pored toga, Općina Novi Grad Sarajevo radi projekat proširenja ceste od “Doma oslobodilaca” do Golog Brda kako bi se osigurao lakši pristup ovom historijski važnom lokalitetu.

Upravo se čita:  Turistički radnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke: Očekuje se stopostotna popunjenost kapaciteta

Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na herojske bitke, Općina je na Žuči 2018. godine izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks.

“Pozivamo porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne inavalide, demobilisane borce, njihove porodice, civilne žrtve proteklog rata i sve druge građane, patriote da u subotu dođu na Golo Brdo da zajedno obilježimo Dan odbrane i pobjede na Žuči, da se sjetimo svih onih koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo”, saopšteno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas