Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

‘Ono od čega sam strijepio…’: Meteorolog Nedim Sladić komentirao ljetnu prognozu AccuWeathera

Preporučeno

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook profilu komentirao je detaljnu ljetnu prognozu za Europu, koja je objavljena na stranici AccuWeather.

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

“AccuWeather je izašao sa sezonskom prognozom za ljeto 2023. godine. Ono od čega sam strijepio uzimajući u obzir antecedentne uslove kroz proljeće. A sad nam definitivno nije potrebno”, napisao je Nedim Sladić i kao dodatak objavu ljetnu prognozu za Europu koju je objavio AccuWeather.

Upravo se čita:  Na mostarski aerodrom prinudno sletio avion

Kada smo kod ljetne prognoze koju su objavili meteorolozi AccuWeathera Tyler Roys i Alan Reppert ljetno vrijeme ubrzo će početi u srednjoj i sjevernoj Europi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu.

Ljetna prognoza AccuWeathera ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država, u koje spada i Bosna i Hercegovina, kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima padavina, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

Upravo se čita:  Kalesija bogatija za tri doktora medicine: U samo deset dana diplomirale Alisa, Lejla i Nerma

“Padavine bi trebale dosegnuti historijski prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana”, kaže Roys.

Iako će padavine pomoći u suzbijanju sušnih uslova u regiji, mogle bi imati štetne posljedice za neke zajednice.

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od iznenadnih poplava, jer padavine bi trebale rasti, kako se očekuje, iznad historijskog prosjeka za sezonu, tvrde meteorolozi AccuWeathera.

Upravo se čita:  Prijavljen policiji: Muškarcu dali 159 ovaca na čuvanje, on ih sad ne želi vratiti

Nije izgubljena svaka nada da će ljetni planovi i godišnji odmori biti potpuno ‘isprani’ jer se, prema meteorlogu Roysu, tokom ljeta se očekuju i “lijepa razdoblja”.

“Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad historijskog prosjeka u cijeloj regiji tokom juna, jula i augusta. Broj dana s temperaturom od 32 stepena ili više biti malo iznad historijskog prosjeka ovog ljeta“, rekao je meteorolog Tyler Roys.

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas