Srijeda, 24 srpnja, 2024

Opasni softver otkriven u 36 zemalja: I Srbija koristi špijunski softver prikriven kao Firefox

Preporučeno

Brojne vlade diljem svijeta špijuniraju svoje korisnike koristeći softver koji je prikriven kao popularni web browser Firefox i koji je iznimno opasan jer može preuzeti kontrolu nad bilo kojim operativnim sustavom, a ne može ga otkriti niti jedan od najpopularnijih antivirusnih programa.

finfisher-Špijunski softver Finfisher razvila je kompanija Gamma International za legalno praćenje kriminalaca na internetu, no istraživači iz Citizen Laba sa sveučilišta u Torontu upozorili su da ga brojne vlade koriste za ilegalno praćenje disidenata i boraca za ljudska prava te su Finfisherovi serveri pronađeni u 36 zemalja – a među njima su Austrija, Mađarska i Srbija.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s francuskim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan

Na BBC-u kažu da su još prije dvije godine pronašli dokumente koji dokazuju da se Finisherom koristila i vlada u Egiptu koja ga je iskorištavala za pristup e-mailovima i snimanje razgovora putem Skypea. Iz Gamma Internationala te su optužbe zanijekali te se Egipat nije našao na posljednjem popisu zemalja u kojem su pronađeni Finfisherovi serveri.

Upravo se čita:  Smrt dvojice mladića u FBiH upalila alarme: O morbilima će se tražiti očitovanje i od resornog ministra

S obzirom da se ovaj softver skriva kao Firefox, iz Mozille su prozvali Gammu International za zlouporabu Firefoxa te su zatražili da prekinu koristiti ime njihova preglednika internetskih stranica za varanje korisnika i instalaciju špijunskog softvera. Na svom su blogu objavili kako se Firefoxom služe stotine miliona korisnika diljem svijeta te je zaštita Mozillina branda od presudne važnosti za daljnji uspjeh njihova web preglednika.

Upravo se čita:  U dobro pripremljenoj akciji: Španska policija uhapsila 20 žena iz BiH

Finfisher je iznimno opasan malware koji se bez znanja korisnika može instalirati na njihova računala, snimati screenshotove ekrana, bilježiti što korisnici pišu na računalima i na taj način pratiti komunikaciju putem društvenih mreža i mailova, a čak može preuzeti kontrolu nad kamerom i mikrofonom računala i na taj način pratiti sve aktivnosti korisnika.

Također, razvijena je i mobilna verzija ovog softvera tako da se putem njega može pratiti i sva konverzacija putem mobilnih telefona.

(Dnevnik.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas