Srijeda, 28 veljače, 2024

Opasni pesticid opet otkriven u neretvanskim mandarinama, završile su na tržištu BiH

Preporučeno

Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Novi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina, opet je u njima otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos.

Kako javljaju iz Europske agencije za sigurnost hrane, štetna kemikalija otkrivena je u mandarinama koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine.

Količinu klorpirifosa od 0,031 mg/kg (ne smije biti nimalo) hrvatski su inspektori otkrili službenom kontrolom na tržištu. To znači da su uzorke mandarina uzeli izravno od neretvanskog proizvođača.

Upravo se čita:  Potrebno je ispuniti uslove: Kada radnik može dobiti otpremninu i kako se određuje iznos?

Uzorak je uzet još 20. novembra, a nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU-a, piše Danica.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju.

Upravo se čita:  Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Klorpirifos je na području EU-a, dakle i u Hrvatskoj, potpuno zabranjen u aprilu 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Upravo se čita:  "Možda neki misle da mogu da me zastraše, ali to nije moguće" Istraživačka novinarka iz Bijeljine prva u RS-u osumnjičena za klevetu

Klorpirifos je potpuno zabranjen u RH zbog dokazane gentoksičnosti i neurotoksičnosti i pesticidi koji ga sadrže, ne smiju se uopće koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas