Srijeda, 17 srpnja, 2024

Općina dodjeljuje jednokratnu pomoć penzionerima: Šta to znači za 5.611 domaćinstava?

Preporučeno

Direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Halil Subašić izrazio je zadovoljstvo što će penzioneri sa područja općine Novo Sarajevo dobiti pomoć.

Uz isplatu redovne penzije za mjesec juli ove godine, 5.611 penzionera sa prebivalištem na području općine Novo Sarajevo primit će i jednokratnu pomoć od 50 KM. U tu svrhu, Općina Novo Sarajevo izdvojila je 285.000 KM.

Tim povodom, danas je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović sa direktorom Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Halilom Subašićem potpisao Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći.

Upravo se čita:  Elma i Džana, uposlenice bh. firme prošle agoniju: 'Preživjele smo pakao zbog bahatog direktora'

Sporazumom se reguliše realizacija i prenos sredstava u ukupnom iznosu od 285.000 KM odobrenih u vidu jednokratne novčane pomoći najugroženijim kategorijama penzionera sa područja općine Novo Sarajevo.

“Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima 5.611 penzionera koji imaju najnižu penziju 573,53 KM, a koja se isplaćuje u Federaciji BiH”, kazao je Tanović.

Iako sredstva nisu dovoljna, načelnik je podvukao da je to poruka penzionerima kako Općina misli na njih i uvijek će im pružati podršku.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Podsjetio je da Općina različitim projektima pomaže penzionere koji u okviru tri centra za zdravo starenje imaju priliku putovati, družiti se. Ove godine je Općina u tu svrhu iz budžeta izdvojila 70.000 KM.

“Bitno nam je da se penzioneri osjećaju prijatno, da znaju da Općina misli na njih”, poručio je Tanović.

Direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Halil Subašić izrazio je zadovoljstvo što će penzioneri sa područja općine Novo Sarajevo dobiti pomoć.

Upravo se čita:  Drama u sarajevskom domu zdravlja: Podivljali muškarac prevrnuo kafe aparat, pa lopatom za snijeg napao recepcionerke na info-pultu

Podsjetio je da osim Općine Novo Sarajevo, jednokratnu pomoć penzoionerima pruža desetak općina i gradova, kao što su Konjic, Jablanica, ali i Tuzlanski kanton.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas