Petak, 24 svibnja, 2024

Općinski sud odgovorio Katici: MUP KS ima mogućnost da izriče zaštitnu mjeru ‘Privremeno oduzimanje vozila’

Preporučeno

Povodom izjava koje je dao ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica, a iz kojih proizilazi da Općinski sud u Sarajevu „koči“ privremeno oduzimanje vozila i na taj način onemogućava oduzimanje vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, Općinski sud u Sarajevu radi objektivnog informisanja javnosti izdaje sljedeće saopćenje:

Sudije Prekršajnog odjeljenja ovog suda su još od 2017. godine postupajući po zahtjevima MUP-a KS donosile naredbe o privremenom oduzimanju vozila. Protiv tih naredbi suda žalbe su izjavljivala lica od kojih su putnička motorna vozila oduzimana. U postupku po izjavljenim žalbama, sudije drugostepenog suda su zauzimale stav da policijski organ ima zakonsko ovlaštenje da izrekne zaštitnu mjeru „Privremeno oduzimanje predmeta“ kada je to neophodno radi zaštite javne sigurnosti (član 22. Zakona o policijskim službenicima KS), uključujući i motorno vozilo.

Upravo se čita:  IDDEEA uputila važno upozorenje građanima BiH

Posljedično tome, drugostepeni sud je ovom sudu ukinuo sedam odluka u kojima je bila izdata naredba za privremeno oduzimanje predmeta, a uz obrazloženje da se privremena mjera oduzimanja predmeta ne može tražiti zahtjevom ovlaštenog organa prema sudu u prekršajnom postupku jer sudija u prekršajnom postupku nije ovlašten za izdavanje takve naredbe. Na temelju iznesenog, MUP KS je u mogućnosti da na osnovu člana 22. Zakona o policijskim službenicima KS izriče zaštitnu mjeru „Privremeno oduzimanje predmeta“.

Upravo se čita:  Tehničari i medicinske sestre iz FBiH mogli bi na obvezne specijalizacije

Napominjemo i da je Općinski sud u Sarajevu u periodu od 01.01. do 30.04.2023. godine naplatio 298.314,00 KM po osnovu izrečenih kazni shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas