Petak, 1 ožujka, 2024

Opet se nešto čudno dešava u Kini, WHO želi odgovore, u Pekingu hladni: ‘Rutinska provjera’

Preporučeno

WHO je rekao da je u kontaktu s kliničarima i naučnicima kroz svoja postojeća tehnička partnerstva i mreže u Kini.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od Kine je zatražila detalje o porastu respiratornih bolesti i prijavljenim klasterima upale pluća među djecom, koje je kineski ured nazvao “rutinskom” provjerom.

Dužnosnici kineskoga nacionalnog zdravstvenog povjerenstva održali su konferenciju za novinare 13. novembra da izvijeste o porastu incidencije respiratornih bolesti.

Na tom događaju nije spomenuta nedijagnosticirana upala pluća, ali jedan je govornik rekao da svi osjećaju da je ove godine došlo do porasta respiratornih bolesti u usporedbi s periodom prije tri godine.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Dužnosnici su taj porast pripisali ukidanju ograničenja zbog covida-19 i kruženju poznatih patogena kao što su gripa, mikoplazma pneumonija, uobičajena bakterijska infekcija koja obično pogađa mlađu djecu, respiratorni sincijski virus i virus koji izaziva covid-19.

Kina i WHO suočili su se s pitanjima o transparentnosti izvještavanja o najranijim slučajevima covida-19 koji su se pojavili u centralnom kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. godine.

U srijedu je WHO saopćio da su skupine, uključujući Program za praćenje novonastalih bolesti, prijavile klastere nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

WHO je rekao da nije jasno jesu li oni povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su prethodno izvijestile kineske vlasti ili su odvojeni događaji.

WHO je rekao da je zatražio dodatne epidemiološke i kliničke podatke, kao i laboratorijske rezultate prijavljenih izbijanja među djecom, putem mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Također je od Kine zatražio dodatne informacije o trendovima u kruženju poznatih patogena i opterećenju zdravstvenih sustava.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

WHO je rekao da je u kontaktu s kliničarima i naučnicima kroz svoja postojeća tehnička partnerstva i mreže u Kini.

Posljednjih su dana mediji u gradovima kao što je Xian na sjeverozapadu objavili video snimke bolnica prepunih roditelja i djece koji čekaju preglede.

Neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije djece koja rade domaću zadaću dok u bolnici primaju intravenske terapije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas