Petak, 1 ožujka, 2024

Opozicija: Isti predmet kao u slučaju “Respiratori” tužitelji u RS-u kriju u ladicama

Autor:BHRT

Preporučeno

Nakon pravosnažne presude afere “Respiratori” u FBiH, u PDP-u najavljuju da će tražiti informaciju o svim istragama u vezi s korona nabavkama u RS, ali i istrajati na javnoj objavi nabavki za vrijeme pandemije.

Opozicija u Republici Srpskoj tražit će parlamentarnu raspravu o korona nabavkama u ovom entitetu potaknuti pravosnažnom presudom afere “Respiratori” u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U Republici Srpskoj trenutno se vodi jedan sudski proces za sumnjive korona ugovore sa nabavkom maski i zaštitne opreme, no opozicija i predstavnici nevladinog sektora podsjećaju i na brojne druge afere za koje još niko nije odgovarao, javlja BHRT.

Nastavak suđenja bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebu položaja u slučaju korona ugovori zakazano je za 5. februar. Navršit će se tada i tačno godinu od kako je počelo suđenje za korona nabavke u RS.

Posljednje ročište prije tri mjeseca, kao i nekoliko puta prije toga je odgođeno zbog zdravstvenog stanja drugooptuženog.

Upravo se čita:  Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih. Zašto se onda većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

Osim što će očigledno biti dugotrajan, to je i jedini sudski proces koji se vodi u Republici Srpskoj zbog malverzacija u pandemiji, iako je, podsjeća sagovornik BHRT-a, bilo i drugih sumnjivih nabavki.

– Znate da je Branislav Borenović podnio prijavu ranije za aferu respiratori. S tim da treba reći da su u RS kupljeni jako kvalitetni dobri respiratori međutim on je iznio sumnje da su oni nabavljeni po cijeni od 55.000 KM a prodati po 150.000 sto na jedan način prevazilazi sve moguće poznate marže, rekao je Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS.

Nakon pravosnažne presude afere “Respiratori” u FBiH, u PDP-u najavljuju da će tražiti informaciju o svim istragama u vezi s korona nabavkama u RS, ali i istrajati na javnoj objavi nabavki za vrijeme pandemije.

Upravo se čita:  Promjene u tradiciji: Mladoženje u BiH preuzimaju prezime supruge

Gotovo isti predmet se u RS-u, kažu, godinama krije u tužilačkim ladicama.

– Presuda za korona nabavke u FBiH posljednji je poziv premijeru Viškoviću i Vladi RS da konačno objave sve korona nabavke u RS, da javnost sazna koje firme i pojedinci su postali milioneri za jedan dan, i to preko leđa naroda, novcem iz budžeta RS. Tražit ćemo i detaljnu informaciju od pravosuđa RS o svim istragama i drugim provedenim aktivnostima vezano za korona nabavke. Neophodno je da se rasvijetle te nelegalne radnje kako bi ovdje zdravstveni sistem uopšte profunkcionisao. On je opterećen mnogim problemima, i o onim o kojima smo mi danas govorili a koji se odnose na informacioni sistem, na neadkevatan odnos prema različitim javnim zdravstvenim ustanovama. Znači i dalje postoje privilegovani pa tako i o nabavkama koje su itekako sporne u vrijeme Covida, tvrdi Igor Crnadak, šef Kluba zastupnika PDP-a u NSRS.

Upravo se čita:  Stiže nam saharski pjesak, nebo iznad BiH biće zamućeno, temperature gotovo rekordne

– Iz TI-a (Transparency International) podsjećaju da je u mnogim slučajevima, pandemija iskorištena da se pod hitnim i ubrzanim procedurama i uz izuzeće Zakona o javnim nabavkama nabavlja ne samo hitna medicinska nego i nemedicinska oprema što je otvaralo put brojnim malverzacijama, koje, čini se, niko ne ispituje, dodaje Želimir Nešković iz SDS-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Viber dobio opciju koja bi vam se mogla svidjeti

Aplikacija za direktnu razmjenu poruka Viber dodala je novu opcije organizacije chata pod nazivom “Folders” koja vam omogućuje kategorizaciju...

Još vijesti za vas