Srijeda, 21 veljače, 2024

OPREZ: Ovo su po život opasni produžni kablovi, ne kupujte ih! (Foto)

Preporučeno

Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH su drugu godinu za redom sprovele projekt nadzora produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu. Ovo je jedan od tri projekta nadzora električnih proizvoda obuhvaćenih Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica (“Službeni glasnik BiH“, broj 98/09) koji Agencija i nadležne inspekcije sprovode u 2013. godini.

Rezultati prošlogodišnjeg projekta nadzora ovih proizvoda su pokazali da 80% ispitanih uzoraka ne zadovoljava sigurnosne zahtjeve Naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da predstavljaju ozbiljan rizik od požara i strujnog udara. Stoga je odlučeno da organi nadzora nad tržištem BiH, u sklopu proaktivnog nadzora, i ove godine kontrolišu produžne kablove za upotrebu u domaćinstvu.

Upravo se čita:  Semir se prije deset godina odselio u Austriju, sada se vraća u BiH

Projekt nadzora produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu trajao je ukupno tri mjeseca, a proveden je u periodu od februara do aprila 2013. godine, paralelno sa provedbom projekata nadzora električnih svjetiljki opće namjene i ručnih fenova za kosu.

U toku provedbe projekta obavljeno je ukupno 14 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolisano deset različitih tipova produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu. Inspektori su izvršili administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i na tom osnovu odabrali deset uzoraka za laboratorijsko ispitivanje. Laboratorijskom analizom je utvrđeno da 80% ispitanih uzoraka (osam od deset uzoraka) ne ispunjava sigurnosne zahtjeve Naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara. Od toga su u četiri slučaja neusklađenosti otklonjene i proizvodi vraćeni na tržište, a u preostala četiri slučaja su nadležni inspekcijski organi Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH naložili mjere povlačenja s tržišta, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata spornih proizvoda.

Upravo se čita:  Dopune Zakona o radu: Moguć angažman studenata za rad na određeno
Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH
Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

S obzirom na ovakve rezultate projekta, Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH će i naredne godine, u sklopu proaktivnog nadzora tržišta BiH za 2014. godinu, ponoviti projekt nadzora nad tržištem produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu.

Detaljne informacije o rezultatima ovog projekta su dostupne na ovom LINKU.

Produžni kabal nepoznatog tipa sa četiri utičnice
Produžni kabal nepoznatog tipa sa četiri utičnice

Proizvod predstavlja rizik od strujnog udara jer proizvod nije propisno označen i ožičen, te korisnik može lako otvoriti kućište i mijenjati konstrukciju proizvoda, utičnice nemaju zatvarače, provodnici nemaju dovoljnu površinu poprečnog presjeka i duži su nego što je dozvoljeno i savitljivi kabal se topi i pali na manje od 50% nazivnog opterećenja ispitivanog objekta.

Upravo se čita:  Novi detalji nesreće u Bihaću: Oglasila iz policije i bolnice o učenici koja je pala s prozora škole
Produžni kabal tip KLAN Periferija 105
Produžni kabal tip KLAN Periferija 105

Proizvod predstavlja rizik od strujnog udara jer nije propisno označen i utičnice nemaju zatvarače

Produžni kabal tip 01.28.60
Produžni kabal tip 01.28.60

Proizvod predstavlja rizik od strujnog udara jer proizvod nije propisno označen, utičnice nemaju zatvarače i konstrukcija utikača i utičnica nije u skladu sa standardom.

Produžni kabal nepoznatog tipa sa tri utičnice
Produžni kabal nepoznatog tipa sa tri utičnice

Proizvod predstavlja rizik od strujnog udara jer nije propisno označen i ožičen, te korisnik može lako otvoriti kućište i mijenjati konstrukciju proizvoda, utičnice nemaju zatvarače, provodnici nemaju dovoljnu površinu poprečnog presjeka i duži su nego što je dozvoljeno i savitljivi kabal se topi i pali na manje od 50% nazivnog opterećenja ispitivanog objekta.

(Doznajemo.com)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

Vlasnici stambene zgrade u sarajevskoj ulici Hadžiabdića 15 prijavili su krađu za sada nepoznate muške osobe koja je iz...

Još vijesti za vas