Utorak, 16 srpnja, 2024

Oprez: Policija najavljuje pojačanu kontrolu osoba koje koriste električne romobile

Autor:Srna

Preporučeno

Iz MUP-a su napomenuli da je proteklih dana evidentirana saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo dijete sa električnim romobilom, koje se kretalo po kolovozu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u narednom periodu preduzimat će mjere prema osobama koja koriste električni romobil u saobraćaju.

Iz MUP-a RS-a je saopšteno da električni romobil kao pojam nije precizno definisan u zakonskim propisima niti su decidno propisana pravila i uslovi po kojima se može koristiti u saobraćaju, već da se samo pominje u odredbama koje se odnose na pješake, odnosno da se električni romobili trenutno tretiraju kao sredstva za igru i zabavu.

Upravo se čita:  Sladić upozorava: "Ljudi čuvajmo se svi"

“Na osnovu toga moglo bi se zaključiti da su osobe koja koriste električni romobil u saobraćaju dužna da se njima kreću po trotoaru, i to brzinom približnoj brzini ljudskog hoda jer jedino na taj način neće ugrožavati pješake, dok je na kolovozu zabranjena vožnja romobila”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su napomenuli da je proteklih dana evidentirana saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo dijete sa električnim romobilom, koje se kretalo po kolovozu.

Upravo se čita:  Jednoglasno usvojen “Adnanov zakon”, mladić može biti operisan do kraja sedmice

“Maloljetnik je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede”, ističe se u saopštenju.

Kako bi spriječili saobraćajne nezgode i povređivanje korisnika električnih romobila, ali i pješaka, iz MUP-a apeluju da građani, do izmjene zakonskih propisa i preciznog propisivanja korištenja ovog sredstva u saobraćaju, električni romobil koriste na prostorima namijenjenim za igru i privatnim posjedima, a izuzetno na trotoaru, i to brzinom ljudskog hoda, dok je vožnja kolovozom prekršaj za koji će policija sankcionisati izvršioce.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas