Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Opšti izbori u BiH 2014. godine mogu biti dovedeni u pitanje

Preporučeno

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio je da bi opšti izbori u BiH 2014. godine mogli da budu dovedeni u pitanje ukoliko odluka “Sejdić-Finci” ne bude provedena do kraja marta ove godine.

izbori“Ukoliko odluka `Sejdić-Finci` ne bude provedena do kraja marta i umjesto strateških interesa po građane BiH nadvladaju stranačke kalkulacije, može se dogoditi da Savjet Evrope i EU tretiraju opšte izbore koji će biti održani 2014. godine u BiH kao da ne ispunjavaju evropske standarde jer se na njima neće poštovati ljudska prava svih građana u BiH”, rekao je File u Briselu tokom sastanka sa ministrom bezbjednosti BiH Fahrudinom Radončićem.

Upravo se čita:  Koji mjesec će biti najtopliji? Prognoza Nedima Sladića za ljeto koje nam dolazi

File je tokom sastanka naglasio da je zvanični Brisel jasan – da nema novih ustupaka vlastima BiH u ispunjavanju obaveza prema presudi “Sejdić-Finci”.
File je upoznao Radončića s tim da je specijalni predstavnik EU Peter Sorensen dobio dodatna ovlaštenja i podršku Brisela u nastojanju da pomogne političarima u BiH u iznalaženju neophodnih rješenja na evropskom putu BiH.

Upravo se čita:  Konzerve graha u kojima su navodno pronađeni ostaci miša isporučene i u BiH

On je naglasio da će Brisel još snažnije pomagati političkim liderima i strankama u BiH i ohrabrivati ih na kompromis u neminovnom ispunjavanju preciznih i nepromjenjivih uslova iz Mape puta.

Radončić je istakao da će o stavovima Filea i zvaničnog Brisela upoznati članove “šestorke”, ali i opozicije, “jer je evropski put obaveza svih političkih projekata u BiH”, saopšteno je iz Saveza za bolju budućnost.

Upravo se čita:  Upoznajte Seadu Todić (63), diplomanticu na Odsjeku za arapski jezik i književnost

On je istakao da će EU i SAD zajednički raditi na najavljenoj rekonstrukciji Federacije BiH.

Razgovoru Filea i Radončića, koji je i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, prisustvovao je i ambasador BiH u Briselu Igor Davidović.

(Srna)

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas