Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Oružanim snagama BiH nedostaje 1.500 profesionalnih vojnika

Autor:Fena

Preporučeno

Što se tiče opremljenosti (naoružanja i vojne opreme), iz Ministarstva kažu kako je ono što u ovom trenutku najviše nedostaje oprema po NATO standardima koja bi poboljšala kopnenu i zračnu mobilnost.

Bosna i Hercegovina izdvaja svega 0,9 posto BDP-a za obranu što je daleko od cilja od 2 posto koliko preporučuje NATO svojim članicama, a Oružanim snagama BiH trenutačno nedostaje oko 1.500 profesionalnih vojnih lica, kao i oprema po NATO standardima koja bi poboljšala kopnenu i zračnu mobilnost.

Prema posljednjim podacima, i većina od 32 članice NATO saveza ne izdvaja dva posto BDP-a za obranu, dok s druge strane, kada je u pitanju regija, Srbija koja kao i BiH također nije članica Sjevernoatlantskog saveza, samo je u prošloj godini na obranu potrošila milijardu i 510 milijuna dolara, što je oko 2 posto srbijanskog BDP-a i to je najveći iznos u novijoj povijesti te zemlje izdvojen za obranu.

Naoružanje i vojna oprema

Povećanjem izdvajanja BDP-a, od trenutnih oko 0,9 do projektiranih 2 posto stvorile bi se pozitivne pretpostavke za sveukupan progres Oružanih snaga BiH, povećala njihova efikasnost, osposobljenost, profesionalnost, interoperabilnost i kompatibilnost sa snagama zemalja članica NATO-a i EU-a, ocijenili su u razgovoru za Fenu iz Ministarstva obrane BiH.

Upravo se čita:  Na mostarski aerodrom prinudno sletio avion

Što se tiče opremljenosti (naoružanja i vojne opreme), iz Ministarstva kažu kako je ono što u ovom trenutku najviše nedostaje oprema po NATO standardima koja bi poboljšala kopnenu i zračnu mobilnost.

Dalje naglašavaju da su Oružane snage razvile 16 projekata kroz koje su jasno odredile potrebe za njihovu buduću modernizaciju.

“U budućnosti očekujemo da će planirana financijska sredstva za realizaciju navedenih projekata modernizacije biti dostupna odnosno na raspolaganju OS BiH kako bismo iste realizirali te unaprijedili stupanj opremljenosti komandi i jedinica OS BiH”, ističu iz Ministarstva.

Upravo se čita:  Meteorolog Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama u narednih deset dana

Dodaju i da dosadašnje kretanje i razina realizacije odobrenog proračuna nisu pratili dinamiku i razinu potreba razvoja i opremanja Oružanih snaga BiH koja je, napominju, ispod razine financiranja oružanih snaga zemalja u okruženju, ali i uopće međunarodnih trendova.

S obzirom na to da je jedan dio opreme dotrajao, a isti su naslijeđeni od entitetskih vojski, dio opreme i sredstava namijenjenih popuni komandi i jedinica OS BiH nabavljen je i putem donacija. Donacije i financijska pomoć za OS BiH realiziraju se kroz međunarodne sporazume, ugovore i dr., čiji je potpisnik Ministarstvo odbrane BiH ili Vijeće ministara BiH, ocjenjuju iz Ministarstva.

U tom smislu ističu nabavke kroz program donacije s prijateljskim zemljama motornih vozila, opreme za jedinicu za uništenje NUS-a i deminiranje gdje su nabavljena nova motorna vozila za prijevoz opreme EOD timova i najsuvremenija robotska zaštitna oprema za pripadnike EOD tima, te potrebna oprema za zračne snage, vojnu policiju i Bataljunsku grupu lake pješadije.

Upravo se čita:  Sud BiH odbio izreći mjere zabrane influenserki Adni Helić

Kako ističu, od nadležnih institucija očekuju maksimalnu podršku pri realizaciji Plana nabavki i opremanja OS BiH koji su koncipirani na razvojnim principima, ne samo kroz proračunska sredstva, već i drugim zakonom dozvoljenim garancijama.

Nedostaje vojnika

S druge strane, zbog prirodnog ciklusa (umirovljenja, isteka ugovora i drugo), trenutačno Oružanim snagama nedostaje oko 1.500 profesionalnih vojnih lica, a kako kažu, ove je godine u planu zanoviti oko 1.300 novih lica.

Upitani o uvođenju vojnog roka, odgovaraju kako je ukidanje vojnog roka bio dio reforme obrambenog sustava u našoj zemlji, dakle dio jednog djelotvornog procesa stvaranja jedinstvenog Ministarstva odbrane BiH i jedinstvenih, modernih i operativnih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas