Subota, 20 srpnja, 2024

OSCE je opet “po prstima udario” bh. pravosuđe: Novac ne može otkupiti kaznu, u zatvor se ići mora

Preporučeno

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brian Aggeler, izjavio je da je bolje postupanje u predmetima organizovanog kriminala i korupcije ključno za jačanje vladavine prava i da ove preporuke predstavljaju ključne korake u borbi protiv nekažnjavanja.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je Izvještaj o praćenju sudskih postupaka na zapadnom Balkanu prema kojem bh. pravosudni sistem još nije pokazao da je spreman efikasno procesuirati predmete organizovanog kriminala i korupcije.

Zavrnite rukave, poruka je izvještaja, pa smo u svjetlu uočenih nedostataka dobili preporuke koje se odnose na transparentnost, upravljanje sudskim postupcima i odgovornost za kašnjenja, nedostatak osoblja i stručnosti za procesuiranje predmeta kriminala i korupcije, individualizovano i srazmjerno izricanje kazni, kao i identifikaciju i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi.

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brian Aggeler, izjavio je da je bolje postupanje u predmetima organizovanog kriminala i korupcije ključno za jačanje vladavine prava i da ove preporuke predstavljaju ključne korake u borbi protiv nekažnjavanja.

Upravo se čita:  Čekanje na medicinske preglede duže od godinu dana postalo je svakodnevnica za građane

Do sada smo već uočili šablon, nakon loše provedenih istraga, a onda jasno i loše napisanih optužnica, uslijede oslobađajuće presude. Gotovo u pravilu sudski postupci i presude ostanu u sjenci zvučnih i bučnih hapšenja. To u slučaju da se do sudnice i stigne, jer se često optužnice i ne podignu.

Tu smo se, kaže Izvještaj, popravili, uočili su porast potvrđenih optužnica u predmetima organizovanog kriminala i korupcije visokog nivoa, angažovanje ekonomskih stručnjaka u tužilaštvima i povećano korištenje finansijskih istraga za identifikaciju nezakonito stečene imovinske koristi optuženih.

Prilikom analiziranja presuda primijećen je slab kvalitet obrazloženja u pogledu odmjeravanja kazni, uključujući razmatranje otežavajućih i olakšavajućih okolnosti. Sudije su često koristile šablonski jezik za opis otežavajućih i olakšavajućih okolnosti, bez konkretne procjene okolnosti predmeta ili počinioca.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

– Osim nedostatka adekvatnog obrazloženja, kazne su često bile na donjoj granici dozvoljenog raspona. Krivične zakone treba izmijeniti i dopuniti, tako da se otkloni mogućnost zamjene kazne zatvora u trajanju do jedne godine novčanom za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije visokog nivoa, stoji u Izvještaju, uz procjenu da se prečesto kazna zatvora mijenja za novčanu.

– Najvećim brojem presuda se izriču uslovne ili kazne zatvora do jedne godine, a znamo da se one mogu otkupiti. Na ovaj način se ne ispunjava ni osnovna svrha krivičnog kažnjavanja, ne prevaspitavaju se činioci niti se utiče na bilo koje druge eventualne počinioce da ne čine krivična djela. Naprotiv, šaljemo pogrešnu poruku – da se organizovani kriminal i korupcija isplate. Kada se u obzir uzmu blaga kaznena politika i dobit koja se može ostvariti krivičnim djelima, jasno je zašto je BiH ovoliko korumpirana, kaže nam Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u BiH.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

Ističe da je svrha krivičnih sankcija i društvena osuda, ali da i ona izostaje zbog blage kaznene politike.

– Ne razvija se i ne jača svijest kod građana o štetnosti ovakvih djela, a to je ključno, da građani budu svjesni da su korupcija i kriminal štetni po društvo. Plašim se da nemamo svijest ni o opravdanosti kažnjavanja, poručuje Ožegović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas