Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Oštra poruka iz Neuma: Murphy pozvao političare da se ‘maknu s puta’ projektu južne interkonekcije

Preporučeno

Naglasio je potrebu jačanja energetske sigurnosti zemlje, uz naglasak da je to potrebno učiniti odmah.

U Neumu se danas održava Energetski samit 2024. pod pokroviteljstvom Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose i regulatornih energetskih tijela, uz podršku međunarodnih institucija, na kojem se raspravlja o reformi energetskog sektora BiH. Među učesnicima koji su se obratili skupu bio je i američki predsjednik u BiH Michael Murphy, koji je pozvao na jačanje energetske sigurnosti zemlje, a osvrnuo se i na projekat južne interkonekcije. “Sat otkucava i vrijeme je za djelovanje”, upozorio je.

“Ove godine sa samita šaljem hitnu poruku, ističe vrijeme za provodjenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, koji su energetski sektor BiH ostavile u užasnom stanju, slabe i nefunkcionalne“, poručio je Murphy na početku obraćanja.

Upravo se čita:  Nova kapitulacija Milorada Dodika: Predsjednik SNSD-a odustaje od Izbornog zakona RS?

Naglasio je potrebu jačanja energetske sigurnosti zemlje, uz naglasak da je to potrebno učiniti odmah.

“Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost o ruskom gasu, stara infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od hitnih izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje u narednim decenijama i koji bi mogli izbaciti iz tračnica njen energetski sektor u narednim decenijama“, kazao je Murphy.

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu

Ukazao je i na potrebu diverzifikacije izvora snadbijevanja prirodnim gasom kako bi se izbjegle najštetnije posljedice onog što je nazvao “ruska energetska prisila nad Europom”.

Pozvao je Vladu FBiH da donese zakon o južnoj interkonekciji i aplicira za financranje ovog projekta, prije nego prilika za izgradnju nove gasne infrastrukture bude “zauvijek izgubljena”, a političare pozvao da ne blokiraju ovaj projekt.

“Političari vođeni vlastitim interesima moraju se maknuti s puta ovom projektu koji uživa širok konsenzus, i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog gasa, otvoriti nova dobro plaćena radna mjesta i omogućiti privrednu revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije“, naglasio je ambasador.

Upravo se čita:  Vučić: BiH se otvoreno antisrpski postavlja, a ona je za nas međunarodno priznata država

Ukazao je i na potrebu energetskih reformi na državnom nivou zasnovanih na jasnim tehničkim i ekonomskim principima.

“Siguran energetski sektor može biti temelj stabilne i prosperitetne privrede i društva. BiH može postići tu sigurnost prije nego bude prekasno, ukoliko se njeni lideri posvete hitnom djelovanju, integritetu, suradnji i provođenju vlasti koje građane stavlja na prvo mjesto“, kazao je ambasador i zaključio:

“Sat otkucava i sada je vrijeme za djelovanje“.

Izdvajamo

Izdvajamo

Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH

Savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar obratio se danas uime predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u Mostaru...

Još vijesti za vas