Srijeda, 21 veljače, 2024

Oštra reakcija iz FTV-a: “Ne dugujemo ništa BHRT-u, pokušavaju zaštititi RTRS preko naših leđa”

Preporučeno

- Još jednom ćemo javnosti, ali i onima koji obnašaju javne funkcije, faktografski prikazati razmjere neistina koje iznose Karamehmedović i Radovanović - poručuju iz Federalne TV

Iz Federalne televezije oglasili su se saopćenjem povodom izjave bivšeg direktora RTRS-a Rajka Radovanovića koji je trenutno član Upravnog odbora BHRT-a u kojoj govorio o navodnim dugovima FTV-a prema BHRT-u. Saopćenje Federalne televizije objavljujemo u cjelosti:

“Upravni odbor BHRT-a, predvođen bivšim direktorom RTRS-a Rajkom Radovanovićem, jučer je na hitnoj online sjednici ponovo pokušao izjednačiti RTV Federacije i RTRS lažući o navodnim dugovima RTV Federacije prema BHRT-u te optužujući našu televizijsku kuću za opstrukciju nastavka naplate RTV takse.

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH više ne može šutjeti na stalne laži koje papagajski, da bi zaštitili Radio-televiziju Republike Srpske od plaćanja 80 miliona maraka duga BHRT-u, ponavljaju generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i bivši direktor Radio-televizije Republike Srpske Rajko Radovanović.

Radovanović, Karamehemdović i njihov resorni ministar prometa i veza BiH Edin Forto očito ne žele ili su nesposobni naplatiti milione maraka duga RTRS-a prema BHRT-u, pa zamjenom teza i bacanjem kostiju između BHRT-a i RTV-a Federacije pokušavaju, u konačnici, zaštiti RTRS preko naših leđa. Poslovodni odbor RTV Federacije BiH stoga ih poziva da ne zavlače ruku u naš džep nego da naplate novac od onih koji im duguju.

Upravo se čita:  Zbog autoputa u izgradnji, ostali odsječeni od svijeta: Traže novi prilaz domu zdravlja i njivama

Ipak, još jednom ćemo javnosti, ali i onima koji obnašaju javne funkcije, faktografski prikazati razmjere neistina koje iznose Karamehmedović i Radovanović.

– Ne postoji 20 miliona maraka duga RTV Federacije prema BHRT-u po osnovu RTV takse. I to je najbezočnija laž u koju javnost pokušavaju uvjeriti kako se ne bi pričalo o dugu RTRS-a prema BHRT-u. RTV Federacije BHRT-u po osnovi RTV takse ne duguje niti jednu konvertibilnu marku dok je dug RTRS premašio 80 miliona maraka.

– U zadnjih šest godina RTV Federacije BiH je BHRT sa svoga računa po osnovu RTV takse uplatila više od 102 miliona maraka. U istom razdoblju RTRS je BHRT uplatila po osnovu RTV takse slovima i brojem 0 (nula) konvertibilnih maraka.

Upravo se čita:  Povećana kvota: U BiH u 2024.godini poslodavci mogu zaposliti ili produžiti radnu dozvolu za 6.073 strana radnika

– Član UO BHRT Rajko Radovanović, dok je bio na funkcijigeneralnog direktora RTRS-a, trakođer je pravio dugove prema BHRT-u.

I na kraju želimo demantirati najperfidniju zamjenu teze o opstrukcijama RTV Federacije BiH u nastavku naplate RTV takse, a koje Radovanović i Karamehemdović plasiraju u javnost. Naime, postojeći na zakonu utemeljeni ugovor još su prije šest godina usuglasili direktor RTV Federacije Džemal Šabić i tadašnji, a i aktualni, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović. Njih su obojica čak dva puta potpisivali njegovo produljenje u istom, zakonski zasnovanom tekstu. Još prije dva mjeseca RTV Federacije BiH je potpisala Aneks za nastavak naplate RTV takse, a i Elektroprivreda BiH je iskazala spremnost u više navrata da potpiše istovjetni Aneks.

To je opetovano učinila u pismu od 8. januara 2024. godine. Jedini koji opstruira potpis je Belmin Karamehmedović, a u opstrukcijama ga podržavaju ministar Forto kao i bivši generalni direktor Radio-televizije RS, već spomenuti Rajko Radovanović.

Upravo se čita:  Dom naroda jednoglasno usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma

Uzevši u obzir petnaestogodišnju poslovnu praksu RTRS-a, a ako bi ideja Karamehmedović-Radovanović-Forto prošla, od RTV takse prikupljene na području cijele BiH RTRS bi dobila 28.750,000 KM, BHRT bi dobila 15.500.000, a RTV Federacije BiH svega 7.750.000. Znači, RTRS bi sam dobio 5,5 miliona maraka više nego RTV Federcaije BiH i BHRT zajedno.

Znači, jasno je da Karamehmedović nakon što je uspješno uništio BHRT i njegove radnike doveo na rub egzisetncije, te oprostio milone maraka i bivših i budućih dugova RTRS-a sada želi uništiti i RTV Federacije BiH, a spasiti banjalučki javni servis. Vjerujemo da mu javnost, slobodarske snage i građani koje plaćaju RTV taksu neće dopustiti da uništi obje javne televizije sa sjedištem u Sarajevu i njihov novac preda na upravljanje neprijateljima zajedničkog javnog servisa. Nadamo se da će i centri koji odlučuju uvidjeti nepovratne posljedice po federalni i državni javni emiter ako se ovo provede”.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Sve više raste broj bh. građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u...

Još vijesti za vas