Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Osuđeni ratni zločinac priznao UZP i opsadu Mostara: Trebalo mi je neko vrijeme da to u potpunosti prihvatim… Iskreno se kajem za užasne kriminalne radnje koje sam počinio

Preporučeno

Uz zahtjev upućen Sudu za prijevremeno puštanje na slobodu Bruno Stojić u pismu posebno naglašava da “ne može biti nikakve dvojbe niti negiranja od bilo koga da su moji zločini veoma teški za koje nema apsolutno nikakve isprike niti opravdanja”.

Bruno Stojić, osuđeni ratni zločinac i nekadašnji ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne poslao je pismo Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove u kojem je priznao učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, opsadu Mostara kao i odgovornost za sva ostala djela ratnog zločina koja su navedena u haškoj presudi.

Stojić u pismu se izvinio svim žrtvama i njihoim obiteljima za ono što je uradio i izrazio “najiskrenije žaljenje za užasne kriminalne radnje koje sam počinio”.

– Da bi se izbjeglo bilo kakva dvojba, ja sam potpuno pravično osuđen za takve zločine jer se moja presuda temelji na mojim radnjama i na onome što sam ja učinio. Možda mi je trebalo neko vrijeme da to u potpunosti prihvatim, ali sada to zasigurno prihvaćam upravo na takav način, navodi u pismu Stojić.

Upravo se čita:  Na mostarski aerodrom prinudno sletio avion

Uz zahtjev upućen Sudu za prijevremeno puštanje na slobodu Stojić u pismu posebno naglašava da “ne može biti nikakve dvojbe niti negiranja od bilo koga da su moji zločini veoma teški za koje nema apsolutno nikakve isprike niti opravdanja”.

– Bez obzira na težinu tih zločina, kao i činjenicu da Vam je zasigurno poznato za šta sam sve, potpuno ispravno proglašen krivim, želim, također pokazati sa se moje javno i istinsko kajanje zbog toga što sam učinio i čega sam bio dio, odnosi na ubistvo i civila i pripadnika Armije RBiH, silovanja, zatočenje i sistemsko i prinudno protjerivanje Bošnjaka/Muslimana uključujući djecu, žene i starije, uništavanje njihove imovine, sistemsko i prinudno protjerivanje. Nadalje, odnosi se i na opsadu Mostara i patnje koju je takva opsada proizvela na bošnjačko/muslimansko stanovništvo uključujući granatiranja, snajpersku vatru i oskudicu hrane i vode i ometanje dostavljanja humanitarne pomoći. Ne umanjujući težinu bilo kojeg od ovih zločina želim iskazati i kajanje zbog zločina počinjenih u zatočeničkim centrima i zatvorima u Ljubuškom, Heliodromu, Gabeli i Dretelju, naveo je Stojić.

Upravo se čita:  Sud BiH odbio izreći mjere zabrane influenserki Adni Helić

Izrazio je kajanje na sve ono što se spominje u presudi Pretresnog i Žalbenog vijeća i što je rezultat UZP-a kao i njegove značajne uloge u tome.

– Potpuno sam svjestan da sam bio jedan od najvažnijih članova UZP-a, budući da sam imao kontrolu nad HVO-om i vojnom policijom i bio spona između HVO-a i Vlade HZHB. Nepitino je stoga da sam imao jednu od važnih uloga u počinjenju zločina s obzirom na funkcije i ovlaštenja koja sam imao za vrijeme rata. Moja osobna odgovornost je neupitna…. Koncept udruženog zločinačkog poduhvata mi možda i nije bio jasan u pravnom smislu, ali sam sada potpuno svjestan šta on zapravo znači i šta je bio. Kao svoju najveću grešku smatram što sam bio dio takvog udruženog zločinačkog poduhvata koji se nigdje i nikad više ne bi smio dogoditi, piše Stojić.

Upravo se čita:  Upoznajte Seadu Todić (63), diplomanticu na Odsjeku za arapski jezik i književnost

Stojić se u haškom pritvoru nalazi od 2004. godine. Kaznu zatvora od 20 godina služi u Austriji. U maju ove godine Sud je odbio njegov zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu. U novembru 2017. godine, Stojić i još peterica bivših zvaničnika tzv. Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas