Petak, 1 prosinca, 2023

Otkaz za sve više radnica u BiH: “Nazvali su 20 do 3 da mi saopšte odluku”

Autor:BHRT

“Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora, vlasnici su došli i obavijestili nas da je smanjeno tržište. Kupac za kojeg smo radili je otkazao narudžbe i odlučio prekid poslovanja s našom kompanijom”, ističe bivša zaposlenica kompanije Alma Ras

Preporučeno

Samo u posljednja četiri mjeseca bez posla je ostalo gotovo hiljadu radnika, zaposlenih u proizvodnji tekstila i obuće u Federaciji BiH. Firme koje su prije nekoliko godina bile među najuspješnijim, zatvaranje pogona pravdaju ekonomskim gubicima. Šta će biti s radnicima?

10 radnica BFM-a, sestrinske kompanije grupacije Prevent, dobile su otkaze početkom ovog mjeseca. Među njima su Mersima i Aida, sa 20 godina radnog iskustva u ovoj grupaciji.

“Oko 20 do 3 su nazvali i tražili da dođem u kancelariju, gore su bili pravnici, direktorica koji su mi saopštili da se moje mjesto ukida, da ću u svakom slučaju šta god odlučila u tom trenutku dobiti otkaz”, priča Mersima Šišman, bivša radnica firme BFM Zenica za BHRT.

Upravo se čita:  Dan državnosti: Google na početnu stranicu postavio zastavu Bosne i Hercegovine

“Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora”
“Nakon 20 godina dobila sam otkaz navedeno je kao iz ekonomskih razloga i što sam odbila da idem lokaciju Visoko da sam ih povrijedila”, kaže Aida Karić, takođe bivša radnica iste firme.

A pored ovog tekstilni giganti iz Visokog, Kiseljaka, Novog Travnika, Bosanskog Petrovca te Bužima također su zatvorili svoje pogone. Među njima i Alma Ras u Bosanskom Petrovcu.

“Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora, vlasnici su došli i obavijestili nas da je smanjeno tržište. Kupac za kojeg smo radili je otkazao narudžbe i odlučio prekid poslovanja s našom kompanijom”, ističe bivša zaposlenica kompanije Alma Ras Džejlana Mehić.

Upravo se čita:  Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Iz svih nabrojanih kompanija, ističu, postupaju u skladu sa zakonom. Ipak zakon o radu nije definisao šta će biti s radnicima nakon otkaza, osim da završavaju na birou za zapošljavanje. Postavlja se pitanje zašto tekstilne firme nemaju sindikate?

“Činjenično stanje jeste da su u nekim firmama zabranila mogućnost organizacija Sindikata i oni ljudi koji su dolazili dakle do saveza sa željom da formiraju sindikalne organizacije su vrlo brzo ostali bez posla”, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata FBiH Selvedin Šatorović.

Upravo se čita:  Zijada država šalje u zatvor zbog krađe drva koju nije napravio

Manje firme modifikovanjem svoje proizvodnje iznalaze načine da opstanu i ne otpuštaju radnike.

“Mi smo firma koja se prilagođava tržištu ako nam neki proizvod ne uspije na tržištu mi nalazimo rješenje u drugom, tražimo druge kupce i onda mi ispunjavamo njihove uslove ispunjavamo uz to uslove i naših randika “, govori Senida Zadić iz Empres Zenica.

Iako, primjerice, kantonalne vlasti ističu da će pomoći radnicima različitim projektima poticaja, s državnog nivoa bez konkretnih rješenja.

Teški izazovi za ovu granu industrije tek dolaze, predviđanja su stručnjaka.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo