Srijeda, 19 lipnja, 2024

Otkrili imena firmi u BiH koje se sumnjiče za utaju 35 miliona KM

Preporučeno

Iz UIO objašnjavaju da je riječ uglavnom o izvještajima koji se podnose tužilaštvima nakon što poreski inspektori obave kontrolu poslovanja poslovnog subjekta i naknadno utvrde obaveze po osnovu PDV-a veće od 10.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH prošle godine su podnijeli 59 prijava Tužilaštvu BiH protiv firmi koje se sumnjiče za utaju 35 miliona maraka PDV-a.

Od ukupno 59 izvještaja, potvrđeno je za Capital.ba, 21 se odnosi na obveznike iz Regionalnog centra Banjaluka, 19 na obveznike iz RC Sarajevo, 11 na RC Tuzla i osam na RC Mostar.

Iz UIO nisu željeli da otkrivaju imena firmi protiv kojih su njihovi inspektori podnijeli krivične prijave, ali Capital otkriva da su zbog sumnje da su utajile porez i vršile druge malverzacije podneseni izvještaji protiv firmi “Gradikom” iz Doboja, “HETA company” iz Tešnja, “COCO Group” iz Brčkog, kao i kompanija u vlasništvu kineskog državljanina “BU-BU-GAO” takođe iz Brčkog.

Upravo se čita:  Naoružajte se strpljenjem: Kolone vozila na graničnim prelazima - "Najgore" je na ova tri

“Pored ovih firmi, izvještaje je podnesen i protiv “MRKVA Group” Sarajevo, “Friško” Sarajevo, “Procontrol” Banjaluka, “GLOBEX Tabak” Banjaluka, “REMIS” Visoko, “4M” Brčko, “Dinarik” Široki Brijeg, “Farmland” Nova Topola, “Nelsa” Gradiška, “Egzit” Prnjavor i “Unis fabrika cijevi” u stečaju Derventa”, otkriva izvor iz tužilaštva.

Iz UIO objašnjavaju da je riječ uglavnom o izvještajima koji se podnose tužilaštvima nakon što poreski inspektori obave kontrolu poslovanja poslovnog subjekta i naknadno utvrde obaveze po osnovu PDV-a veće od 10.000 KM.

Upravo se čita:  Bećirović u Švicarskoj upozorio svjetske lidere: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir

“Takvi zapisnici o kontroli šalju se Odsjeku za istrage UIO gdje se utvrđuje eventualno postojanje namjere za utaju PDV-a i kada se utvrdi osnovana sumnja priprema se izvještaj i šalje Tužilaštvu BiH”, preciziraju iz UIO.

Portparol UIO Ratko Kovačević ranije je potvrdio za Capital da se najviše prijava upućenih nadležnom tužilaštvu, čak 41, odnosi na krivično djelo „poreska utaja ili prevara“ sa prijavljenim iznosom štete od 6,1 milion KM.

Upravo se čita:  Počinje ljeto: Sutra će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta

“Ukupno devet prijava odnosi se na krivična djela nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe, a visina prijavljene štete iznosi oko 28,8 miliona KM”, rekao je Kovačević.

On je precizirao i da je u odnosu na 2022. godinu zabilježen manji broj prijava i niži iznos prijavljene štete, jer su pretprošle godine podnesene 74 prijave, a iznos prijavljene štete bio je 57,2 miliona KM.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Bošnjački povratnici u Trebinju uznemireni: ‘Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju’

Helikopter sa posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ovog će ljeta biti stacioniran u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine. Kako...

Još vijesti za vas