Srijeda, 28 veljače, 2024

Otkriveno šta je uzrok pucanja najvećeg mosta u BiH

Autor:Redakcija

Preporučeno

Most kod Počitelja srećom nije ključno oštećen, što bi odužilo radove, tvrde građevinski stručnjaci s kojima su novinari HRT-a razgovarali.

U toku je sanacija najvećeg i najdužeg mosta na Koridoru 5C. Na izuzetno zahtjevom mostu preko Neretve u Počitelju prošle godine su otkrivene pukotine. No, kako saznaje HRT, otkrivene napukline ne ugrožavaju stabilnost mosta.

– Tako da je izvođač trenutno u procesu otklanjanja poteškoća na mostu Počitelj, koji bi s pristupnom cestom otvorili, odnosno stavili u funkciju u aprilu, odnosno maksimalno do 1. maja ove godine – kaže Denis Lasić, direktor JP Autoceste Federacije BiH.

Upravo se čita:  Ovako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u BiH

Navodno je ugrađena čelična užad utjecala na pojavu pukotina u zakrivljenom mostu, što se ipak može popraviti. Izgradnja autoceste u Hercegovini nastavlja se. U sljedeće tri godine očekuje se završetak svih radova i na ostalim dionicama.

– Hercegovina, odnosno ovaj južni dio, bio je zapostavljen što se tiče same izgradnje. Bit će to jedno veliko gradilište u nekih 35 do 40 km iduće tri godine – dodaje Lasić.

Upravo se čita:  Šok za putnike: Otkazani letovi iz Tuzle, šta se dešava s avionom

Izgradnjom dionice Koridora 5C Hercegovina će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama, Dalmacijom.

– Autocesta, kad bude u punoj funkciji, povezat će Bosnu i Hercegovinu s Evropom, učinit će Bosnu i Hercegovinu dostupnijom, samim tim atraktivnijom i, naravno, konkurentnijom zemljom u privredi – kaže prof. dr. sc. Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Most kod Počitelja srećom nije ključno oštećen, što bi odužilo radove, tvrde građevinski stručnjaci s kojima su novinari HRT-a razgovarali. Završetak izgradnje kompletnog Koridora 5C kroz BiH očekuje se početkom 2030.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas