Nedjelja, 21 travnja, 2024

Otvara se stotinu novih radnih mjesta u Goraždu

Preporučeno

U industrijskoj zoni Vitkovići kod Goražda u toku su građevinski radovi na izgradnji novih proizvodnih pogona firme “EMKA Bosnia”, što će rezultirati upošljavanjem novih 100 radnika.

Pogon Emka Bosnia
Pogon Emka Bosnia

U augustu 2012. godine Vlada BPK ustupila je Emki, bez naknade, 19 duluma zemlje kao i prateće objekte nekadašnje hemijske industrije “Azot”, uz uslov za otvaranje novih 100 radnih mjesta.

“Emka Bosnia” se bavi proizvodnjom alata od plastike i metala kao i proizvoda u kombinaciji alata i plastike. Sa matičnom firmom “Emka” iz Njemačke plasiraju svoju proizvodnju na europsko tržište. U Goraždu već imaju 200 radnika a proširenjem i realiziranjem novih ugovora sa najeminentnijim automobilskim proizvođačima, dovelo je do proširenja proizvodnih pogona i novih radnih mjesta.

Prema evidenciji kantonalne službe za zapošljavanje, u Bosansko-podrinjskom kantonu u decembru 2012. godine 3.637 ljudi je tražilo posao.

Sadašnja industrijska zona Vitkovići je i prije rata bila mjesto velikih industrijskih pogona a Vlada BPK, ustupanjem zemljišta bez naknade radi otvaranja novih proizvodnih pogona, privlači investitore.

Nedavno je firma “Prevent” otvorila pogon za proizvodnju autopresvlaka, gdje je zaposleno 740 ljudi. Najavljena su proširenja proizvodnih pogona, što će rezultirati radnim mjestima za dodatnih 150 ljudi.

Da je Goražde primjer uspješne poslovne priče pokazuje i firma “Bekto Precisa” koja je nedavno potpisala ugovor sa “Bukhamseen group” iz Kuvajta o distribuciji njihovih proizvoda na arapsko tržište.

“Ovo je prvi korak ka arapskom tržištu i on otvara nova radna mjesta, nova područja, jer do sada smo bili prisutni samo na tržištu zapadne Evrope” istakla je generalna direktorica “Bekto Precise” Enisa Bekto.

U Goraždu je primjetno otvaranje novih trgovačkih, bankarskih i drugih uslužnih djelatnosti a najave i ostalih da će investirati na lokalitetu ovog kantona znači i nova radna mjesta.

(Federalna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način,...

Još vijesti za vas