Utorak, 16 srpnja, 2024

Otvorila se ogromna rupa nasred ceste u Chichagu i ‘progutala’ tri automobila (Foto)

Preporučeno

U naselju South Deering u Chichagu u četvrtak ujutro prema lokalnom vremenu, nasred ceste se otvorila rupa koja je ‘progutala’ tri automobila.

rupa-chichagoo1Jedna osoba je izvučena iz rupe i prevezena u lokalnu bolnicu, a radi se o teškim povredama, javili su lokalni mediji.

Ovakvi prizori su česti u SAD-u, ali i ostatku svijeta. Podsjećamo, u Hrvatskoj se prije nekoliko mjeseci otvorila rupa koja je ‘progutala’ mladića, te koji je od zadobijenih povreda preminuo.

rupa-chichagoo2

Rupe u zemlji – Od Hrvatske do Gvatemale preko Floride do Kine, gutaju zgrade i ljude

Prošlog mjeseca se na Floridi otvorila rupa široka 30 i duboka 15 metara i to ispod kuće. U momentu kada se to dogodilo jedan čovjek je spavao iznad mjesta gdje se otvorila provalija tako da je propao unutra s krevetom.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

Isto tako, prije nekoliko mjeseci u popodnevnim satima u Lovranu, na dijelu lovranskoga mula u neposrednoj blizini Ville Lauriana (Hrvatska), otvorila se rupa i progutala mladića zajedno sa klupom na kojoj je sjedio. To je bio već četvrti slučaj u vrlo kratkom vremenu da se pojavljuju “ničim izazvane” rupe u zemlji u Hrvatskoj, a sve je počelo poznatim slučajem kada je zemlja progutala ovcu kod mjesta Primorski Dolac, zatim je u Selnicama smrtno stradao jedan muškarac, a onda se i kod Drniša otvorila golema provalija…

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

rupa3Vjerovatno najstrašnijeg izgleda do sada je bila rupa koja se, prema tvrdnji vlasti u Gvatemali, otvorila zbog velikih kiša izazvanih uraganom Agata 2010. godine. Tada je u toj rupi u Gvatemala Cityu nastala čitava trospratnica, a stradalo je 15 ljudi.

U augustu prošle godine na Tajvanu su sigurnosne kamere zabilježile kako se u djeliću sekunde zemlja otvorila ispod čovjeka. Spasilačke ekipe su ga izvukle napolje, ali je on kasnije preminuo od zadobijenih povreda.

Istog mjeseca u američkoj saveznoj državi Idaho 32-godišnje Sonja Lopes poginula je kada je automobilom uletjela u u rupu koja se otvorila na autoputu.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

U julu 2011. 15-godišnja djevojčica stradala je kada se, nakon velikih kiša, rupa pojavila na autoputu u Utahu.

Rupa u Banjaluci

Podsjećamo, jama dubine 20 metara i prečnika tri metra, pojavila se prije nasred livade u mjesnoj zajednici Ljubačevo, na brdu zvanom Ćulumi, opština Banjaluka.

Rupa u Banjaluci
Rupa u Banjaluci

Prema riječima Mirka Vidovića, predsjednika Speleološkog društva “Ponir”, radi se o karstnom terenu i nerijetko se dešavaju ovakve pojave, jer vremenom dolazi do topljenja karbonatnih stijena i formiranja šupljina u unutrašnjosti zemlje.

(Bh-index)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas