Petak, 24 svibnja, 2024

“Ova bolest nije nimalo bezopasna”: Upozorenje na pojavu opasne zaraze u BiH

Preporučeno

Iz UNICEF BiH upozorili su da veliki kašalj nije nimalo bezopasan, te da je prevencija u imunizaciji.

Nakon vijesti da je dvoipomjesečna beba u Mostaru preminula od posljedica velikog kašlja, što je prvi zabilježeni slučaj ove zarazne bolesti u BiH, nadležni ponovo apeluju na redovnu vakcinaciju djece.

Obaveznim kalendarom imunizacije predviđeno je da djeca u prvim mjesecima prime tri vakcine DtaP, protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.

Prema kalendaru obavezne imunizacije, djeci se u prvih godinu i po života daju četiri doze petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i Hemofilusa influence tipa B. Četvorovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dječje paralize prima se sa šest godina.

Upravo se čita:  Na mostarski aerodrom prinudno sletio avion

Iz UNICEF BiH upozorili su da veliki kašalj nije nimalo bezopasan, te da je prevencija u imunizaciji.

– Prema kalendaru vakcinacije za FBiH, imunizacija se vrši tri puta (2., 4. i 6. mjesec starosti) kombiniranom vakcinom DTaP (difterija-tetanus-pertusis). Radi se o petovalentnoj vakcini Pentaxim. U nekim drugim državama, poput Hrvatske, imunizacija se radi šestovalentnom vakcinom. U Republici Srpskoj imunizacija se radi u 2, 3. i 4. mjesecu, prema kalendaru imunizacije RS – navode iz UNICEF-a na svom Fejsbuk profilu.

Upravo se čita:  Alisa Mutap otišla u zatvor: Pravosnažno osuđena na dvije i po godine robije

Veliki kašalj ili hripavac je izuzetno zarazna bakterijska infekcija disajnih puteva. Prenosi se kapljičnim putem, prvi simptomi javljaju se nakon sedam dana i slični su prehladi.

Ljekari kažu da su najugroženija mala djeca koja nisu potpuno razvila imunitet i nisu vakcinisana.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas